Bijeljina: Obilježen Svjetski dan romskog jezika

Čestitajući Dan romskog jezika, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, istakao je da će Gradska uprava nastaviti da pomaže Romima u oblastima obrazovanja, finansiranja romskih udruženje, nabavke novogodišnjih paketića, dodjeljivanja jednokratne pomoći i finansiranjem užine za đake u osnovnim školama

135

Dijeljenjem letaka o romskom jeziku, organizovanjem okruglog stola i izložbom, juče je u Bijeljini obilježen Svjetski dan romskog jezika.

Čestitajući Dan romskog jezika, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, istakao je da će Gradska uprava nastaviti da pomaže Romima u oblastima obrazovanja, finansiranja romskih udruženje, nabavke novogodišnjih paketića, dodjeljivanja jednokratne pomoći i finansiranjem užine za đake u osnovnim školama, prenosi portal info Bijeljina.

Gradonačelnik Mićić je napomenuo i da je iz gradskog budžeta izdvojeno 50.000 KM za stambeno zbrinjavanje socijalno-ugroženih romskih porodica, dok je u narednom periodu planirano još oko 190.000 KM za izgradnju dvije stambene zgrade za ove porodice kroz projekat Caritasa.

Izvršni direktor Udruženja “Otaharin”, Dragan Joković, zahvalio se Gradskoj upravi na prijemu, naglašavajući da se u Bijeljini poštuju različitosti i da je svim građanima omogućeno da njeguju svoju kulturu i tradiciju. Joković je poručio da će “Otaharin” nastaviti sa aktivnostima koje za cilj imaju uvođenje romskog jezika u obrazovni sistem bijeljinskih škola, piše info Bijeljina.

Organizatori događaja su bili Udruženje žena “Romkinja”, u saradnji sa Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” i Kancelarijom za nacionalne manjine, gradske uprave Bijeljina.

Na međunarodnoj konferenciji održanoj 2009. godine u Zagrebu, donijeta je Deklaracija kojom se 5. novembar proglašava Svjetskim danom romskog jezika. Od 2016. godine, ovaj datum je ušao u zvanični kalendar datuma u Bosni i Hercegovini, na inicijativu Udruženja “Kali Sara” iz Sarajeva.