Alexandrom Pascalidou: Mi žene, feministkinje, moramo biti hrabre

U svom izlaganju, između ostaloge je govorila kako žene koje se odluče boriti za ljudska prava, za prava žena i prava potlačenih, često budu savjetovani čak i od članova porodice da ne budu toliko glasne u javnom prostoru, zbog posljedica koje mogu uticati na privatni i profesionalni život

157
Foto: Udar

Uz podršku najveće švedske feminističke Fondacije Kvinna till Kvinna, juče je u prostorijama Fondacije „Cure“ organizovano druženje i razgovor sa uglednom novinarkom i aktivistkinjom Alexandrom Pascalidou.

Alexandra je poznata švedskoj javnosti posebno kao meta mržnje švedskih neonacista i vrlo je otvorena u svojoj komunikaciji prema  javnosti po pitanjima ženskog aktivizma.

Pascalidou je postala poznata švedskoj javnosti 1995. godine kada je počela održavati revolucionarnu multikulturalnu televizijsku emisiju na jednom od švedskih kanala javnog servisa. Posebno je poznata po tome što portretira marginalizirane žene u svom pisanju, te za suprotstavljanje nacionalizmu.

Alexandra Pascalidou je postala 2016. godine ambasadorica dobre volje za Kvinna till Kvinna. Od tada, Alexandra je uključena u nekoliko kampanja podizanja svijesti i javnih događaja koje organizira Kvinna till Kvinna.

U BiH, ona je došla kako bi razgovarala sa ženskim organizacijama o pitanjima položaja braniteljki ženskih prava, pitanjima sigurnosti rada ženskih organizacija (kao što je sužavanje prostora za rad civilnom društvu), pitanjima otvorene komunikacije u medijima o ženskom aktivizmu i drugim temama.

U svom izlaganju, između ostaloge je govorila kako žene koje se odluče boriti za ljudska prava, za prava žena i prava potlačenih, često budu savjetovani čak i od članova porodice da ne budu toliko glasne u javnom prostoru, zbog posljedica koje mogu uticati na privatni i profesionalni život.

U njenom slučaju, kako je rekla, aktivizam je puno koštao u profesionalnom životu. Govoreći javno o pretrpljenom silovanju, koje je doživjela sa 14 godina, dovelo je  do gubitka posla na televiziji. Umjesto da kao žrtva koja je skupila hrabrosti da javno progovori  o tome i umjesto podrške, naišla je na osude i odbacivanje.

 „Mi žene, feministkinje, braniteljice ljudskih prava, moramo biti hrabre, moramo biti glasne kako bi počinitelji zločina, kršitelji prava dobili kaznu koju zaista zaslužuju“, poruka je koju je Aleksandra uputila na kraju svog izlaganja.

Aktivistkinje i predstavnice ženskih, feminističkih organizacija i organizacija za pružanje pravne pomoći ženama su kroz diskusiju, predstavile prepreke sa kojim se suočavaju u svom svakodnevnom radu u borbi za zaštitu prava  svih žena u Bosni i Hercegovini. Kako su rekle, to će nakon održanih Općih izbora, predstavljati dodatni izazov.

(portal-udar.net)