Azemina Tomljenović, majka, Romkinja i studentica na prestižnom Centralno Evropskom Univerzitetu

Nakon dobro obavljenog posla u Općini Centar, Azemina je otišla dalje. Budimpešta je trenutno njen dom, gdje provodi svoje studentske dane

900
Azemina Tomljenović (Foto: Lična arhiva)

„Moje ime je Azemina Tomljenović, ja sam Romkinja, imam 38 godina, majka sam dvoje djece i studentica na Centralno Evropskom Univerzitetu.“

Ovako je započeo naš razgovor sa Azeminom, diplomiranom ekonomisticom i studenticom Centralno Evropskog Univerziteta u Budimpešti. No, prije nego što se ponovo posvetila studiranju i svoj život preselila u Budimpeštu, Azemina je stekla bogato radno iskustvo, gradeći poslovnu, ali i porodičnu karijeru. Kako nam je rekla, sve je to išlo jedno s drugim. Početkom 2000-te godine, počela je sticati prvo radno iskustvo, radeći kao sekretarica u jednoj brokerskoj kući. Već nakon 3 mjeseca, dobila je priliku da polaže brokerski ispit i tako postane licencirana brokerka koja radi kao posrednica u kupovini i prodaji vrjednosnih papira.

Za brokere i sve one koji su se neposredno bavili finansijama, veliki problem je nastao 2008. godine, kada je ekonomska kriza izazvala velika ekonomska pomjeranja, zbog čega su mnogi ljudi ostali bez posla.

NOVI POČETAK

Azemina je bila jedna od njih, ali već naredne godine se nešto dogodilo, što je definisalo njen dalji razvoj:

„Već 2009. godine pronalazim posao, ali i svoju strast. Počinjem raditi kao finansijski administrator u romskoj nevladinoj organizaciji. Tu se prvi put susrećem sa romskim aktivizmom.“

Sa novim poslom, došao je i niz edukacija koje su organizovali FOD BiH, Misija OSCE u BiH, čime je raslo njeno iskustvo i polako definisalo njen poziv.

Azemina je prije par godina dobila priliku da volontira u sarajevskoj Općini Centar, radeći kao koordinatorica na izradi Lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma na području ove općine za period 2017-2020., koji je usvoje prošle godine.

Nakon dobro obavljenog posla u Općini Centar, Azemina je otišla dalje. Budimpešta je trenutno njen dom, gdje provodi svoje studentske dane.

Kako nam je ispričala, period od apliciranja do obavjesti da je primljena na CEU, prošao je za tren, a onda su uslijedila ubrzana priprema za odlazak u Mađarsku:

„Nakon prvog kruga, brzo je došao i drugi. Par dana posliije intervjua, primila sam obavjest da sam primljena i krenula je ubrzana priprema za dokumentaciju koja vam treba da biste studirali izvan zemlje. Viza, kupovina karte… Sve vrijeme sam pokušavala da budem opuštena i da se ponašam kao da nema razloga za uzbuđenost. Međutim, kako se kraj porodičnom odmoru priblizavao kraju, a i datum odlaska takođe, sve sam više bila svjesna da će se moj odlazak stvarno i desiti. Trebalo je hrabrosti, mudrosti i odlucnosti za takav potez.“

CEU IZ MOG UGLA

Na CEU studenti dolaze iz više od 100 zemalja, sa svih kontinenata.

Prvih studentskih dana u domu, Azemina se, kako nam je rekla, prisjeća kao u magli:

„Snalaženje u novoj sredini u kojoj nikoga ne poznajem… Kako naći prodavnicu, kako kupiti kartu za prevoz… Međutim, nakon nekoliko dana, počinješ ponašaš kao da si tu cjeli zivot.“

Azemina pohađa RGP Program (Roma graduate preparation program), koji je vrlo obiman i zahtjevan. Sadrži akademski engleski sa gramatikom – Akademsko pisanje na engleskom i akademski govor. Pored toga, program sadrži i predmete Identitet Roma i liderstvo, Romski jezik. Pored toga, bira se predmet, za koji se dobije i tutor sa kojim se radi.

Azemina Tomljenović (Foto: Udar)

Zbog mog predhodnog radnog iskustva, ali i interesovanja, ja sam izabrala Kreiranje javnih politika i Gender studije. Svi troškovi studiranja su mi plaćeni kao i svi životni troškovi. Moj zadatak je da učim i da budem redovna na predavanjima“, rekla je Azemina za Udar.

Kaže da se tek sada može sto posto posvetiti samo učenju, jer je čitav život morala da radi i paralelno studira. Sada je na jednom od 35 najboljih univerziteta na svjetu.

Svi moji snovi su sada ispunjeni“, govori ona.

A kako i ne bi, studiranje na ovom univerzitetu je pravi prestiž. Azemina kaže da je nastava specifična i da na predavanjima može biti maksimalno četiri studenata. Sve je predodređeno studentu njegovim potrebama i interesovanju.

S druge strane, pravila su vrlo stroga, Azemina kaže vojnička:

„Zaista se iziskuje vojnička disciplina, fokusiranost, odlučnost i odgovornost prema sebi i drugima, tolerancija, kultura ponašanja i govora. Uvjek se traži se argumentirano iznošenje mišljenja.“

Ono što je Azemina posebno istakla, jeste da Univerzitet ima jaku romsku zajednicu sa oko 40 romskih studenata koji dolaze iz cjelog svjeta. Svi su na magistarskim, ili doktorskim studijima i svi su romski aktivisti.

U našoj grupi ima nas trinaestero: Makedonija, nas dvoje iz BiH, Albanija, Mađarska, Ukrajina, Turska, Slovačka i Srbija.  Među nama su matematičari, oni koji su na političkim naukama, ljudskim pravima, kreiranju javnih politika i gender studijama“, objašnjava Azemina.

Kaže da je u međuvremenu prisputvovala Maršu slobode Roma i promociji knjige Romski aktivistički pokret.

Ona ovaj program vidi kao ulaznicu za kvalitetniju budućnost romskog naroda širom Evrope, jer se tamo „uzgajaju“ budući kreatori takve budućnosti. Uči se o romskom identitetu i liderstvu u okruženju gdje je visok osjećaj pripadnosti.

„Istrenirani da očekujemo loše, uvjek napola budni i dok spavamo spremni za neke nove bitke i nova osvajanja, snažnim korakom u bolju buducnost”, poručila je Azemina na kraju razgovora.

(portal-udar.net)