ERRC prekinuo diskriminatorsku praksu prema Romkinjama u jednom mađarskom porodilištu

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u Mađarskoj, porodilje imaju pravo da budu u pratnji osobe po svom izboru u bolnicu. Kada su romske žene prisiljene same rađati, vjerojatnije je da su izloženije riziku zlostavljanja i uznemiravanja od strane rasističkih liječnika

1166
Porodilište u Miskolcu, Foto: Vajda János

Protekle sedmice Okružni sud u Miskolcu u Mađarskoj, naložio je bolnici da prekine praksu naplate obavezne majčinske odjeće za prijatelje i članove obitelji trudnica.

Sud je prihvatio argumente Evropskog centra za prava Roma u odluci da ova praksa direktno diskriminiše majke koje žive u siromaštvu, a indirektno diskriminira romske majke koje su zbog siromaštva često prisiljene rađati samostalno u prostorijama svojih domova, jer nisu u mogućnosti pružiti novčanu naknadu za usluge pomenute lokalne bolnice.

Bolnička politika značila je da su žene koje rađaju trebale nositi majčinsku odjeću za higijenu, koja je bila dostupno za kupovinu jedino u bolnici. Za obitelji sa niskim prihodima u ovoj nerazvijenoj regiji Mađarske, koja je dom mnogim romskim porodicama, cijena ove posebne odjeće je bila preskupa. Iako je bolnica tvrdila da je njihova politika bila usmjerena na pružanje financijske podrške bolnici kupovinom „odjela“, važno je napomenuti da je  ova praksa bila je obavezna, što je značilo da su romske majke u većini slučajeva bile primorane rađati u svojim kućama bez medicinskog nadzora.

„Bilo je to jako loše iskustvo“, kaže 42-godišnja Rita, Romkinja iz tog područja u intervjuu za ERRC o njezinim posjetima porodilištu:
„Bila sam pod ogromnim stresom, jer nisam mogla  ući u bolnicu da provjerim kako mi je kćerka–jako sam se loše osjećala kada sam je čula putem telefona: Mama, pomozi mi! Dođi! Osjećala sam se jako loše, zvala sam doktore da me puste, bila sam spremna i platiti, ali rekli su mi da to nije moguće.“

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u Mađarskoj, porodilje imaju pravo da budu u pratnji osobe po svom izboru u bolnicu. Kada su romske žene prisiljene same rađati, vjerojatnije je da su izloženije riziku zlostavljanja i uznemiravanja od strane rasističkih liječnika.

EERC je 2016. godine pružio pravnu pomoć Romkinji koja je bila verbalno zlostavljana za vrijeme poroda u istoj bolnici u Miskolcu. Liječnici su joj upućivali strašne  prijetnje tokom poroda: „Ako još jednom vikneš ugušiću te“, a medinicinska sestra joj je rekla: „ Čujem li te još jednom pozvat ću psihijatra da ti oduzme dijete, svejedno vi Cigani djecu rađate samo radi dječijeg dodatka.“

EERC je u ovom slučaju imao ulogu tužioca, zastupajući sve romske majke i one koje će tek biti majke, a bile su pogođene politikom da im se bolničke usluge skupocjeno naplaćuju.

Sud se složio s ERRC-ovim zahtjevima za hitno ukidanje ove prakse, kako bi zabranio bolnici da istu nastavi u budućnosti i da plati javnu novčanu kaznu, izračunatu na temelju broja novorođenih u posljednje dvije godine i procijenjeni prihod od prodaje majčinskih odjevnih predmeta.

„Romkinje se često diskriminiraju u pristupu njihovim seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim pravima širom Evrope. One se suočavaju s diskriminacijom, fizičkim i verbalnim uznemiravanjem, i segregacijom u porodilištima. Sve žene u Mađarskoj imaju pravo imati nekoga s njima kada rađaju. Ovaj je slučaj važan korak u prepoznavanju jednakog pristupa Romkinjama i njihovim seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim pravima“, poručila je Judit Geller, odvjetnice iz ERRC-a.

(Tekst preuzet sa www.travellerstimes.org.uk, preveo Asmir Husić)