Priča o Esmi: Inkluzijom od najranije dobi postižu se izvrsni rezultati

U sklopu kampanje "Svako dijete - bez izuzetka", organizacija Save the Children je fokusirana na stvaranje mogućnosti da sva djeca imaju osnov za dobar i jednak početak kroz pristup obaveznom predškolskom obrazovanju. To se posebno odnosi na isključenu i marginaliziranu djecu

1412
Esma Beganović (Foto: Fena)

U Zenici, gradu u kojem su izvojevane mnoge pobjede, jedna djevojčica i njena majka mogu biti ponosne na svoj uspjeh. Životne  pobjede koje ostvaruju Almedina Beganović i njena kćerka Esma, nose ogromnu simboliku za svu djecu iz marginaliziranih i ranjivih grupa.

Esmi je po rođenju dijagnosticiran Down sindrom, a njenoj majci umjesto sa “Čestitamo”, vijest su saopćili sa “Žao nam je”. Već od prvog dana Esma je bila izdvojena i na marginama, ali su jaka volja i velika ljubav njenih roditelja, kao i razumijevanje dijela sredine u kojoj odrasta, učinili da se Esma danas ni po čemu ne razlikuje od druge djece u prvom razredu osnovne škole.

Veliku i jako važnu ulogu u tome odigrala je mogućnost da Esma pohađa vrtić. Svako dijete, bez izuzetka, ima pravo na jednak pristup i učešće u predškolskom odgoju i obrazovanju. Bez obzira na to da li ima jedan hromosom viška, ili živi desetine kilometara od najbliže škole.

Za svako dijete je najbitnije da bude okruženo svojim vršnjacima. To je mjesto na kojem najviše mogu da se izraze. Esma je krenula u vrtić sa tri godine i tu su djeca koja ne znaju za predrasude i tu su djeca koja vide srce. Oni su upoznali takvu Esmu i ona njih. Oni poznaju Esmu kroz njeno srce i ona tako poznaje njih i to i jeste inkluzija – ističe Esmina majka Almedina.

Esma i njena majka Almedina (Foto: Fena)

Osim što je Esmi pomogla mogućnost da, kao i sva druga djeca, pohađa predškolsko obrazovanje i redovnu osnovnu školu, to će sasvim sigurno pomoći i drugoj djeci da prihvate druge i drugačije od sebe. Takvog je mišljenja i njena majka.

– Ta djeca će postati i doktori i učitelji i mislim da će biti bolji ljudi. Esma će u njima stvoriti osjećaj da se trebaju ponašati onako kako se učiteljica ponašala prema Esmi. Stvorit će neku posebnu vezu. Mislim da je Esma obogatila njihov život, baš kao što su i oni njen – kaže Almedina Beganović.

Esma voli da uči, a omiljeni predmet joj je matematika. Voli i engleski jezik, pa nam se prilikom naše posjete predstavila sa: “My name is Esma”. Kaže kako voli da se druži s Aišom, Lejlom, Aminom, Vedadom i svim drugim prijateljima iz svog razreda osnovne škole Hasan Kjafija Pruščak.

Svojevrstan “prvačić” je i učiteljica Adnana Zahirović koja je ove godine započela svoju učiteljsku karijeru. Na početku godine, Esmi je dala poklon – ukrašenu kutiju s porukom da “ljubav ne broji hromosome”, u kojoj se krila pjesmica o Down sindromu, te rajf sa cvijetom koji djevojčica ponosno nosi. Ljubav se još jednom pokazala kao pokretač svega. Mahatma Gandhi je poručio da “Tamo gdje ima ljubavi, ima i života”, a razred profesorice Zahirović pun je i ljubavi i života.

Foto: Fena

Dobila sam odjeljenje od 15 učenika, među kojima je i naša Esma. Ona se od prvog dana lijepo socijalizovala i prihvatila je mene kao učiteljicu, što mi je iznimno drago. Druga djeca su isto tako pokazala visok stepen tolerancije i prihvatila su Esmu kao jednu veselu, pričljivu i druželjubivu djevojčicu s kojom se rado druže, razmjenjuju mišljenja, međusobno posuđuju stvari – kaže učiteljica Zahirović.

Inkluzija djece s poteškoćama u razvoju u obrazovni proces je izuzetno važna. Neki kažu da su to djeca s posebnim obrazovnim potrebama, a ja kažem da svi mi imamo posebne obrazovne potrebe. Svi se mi razlikujemo od drugih. Svako dijete ima svoje afinitete i sklonosti prema nečemu, pa ni Esma nije nikakav izuzetak – ističe učiteljica Adnana.

Svaki zadatak koji je učiteljica postavila pred svoje prvačiće i Esmu oni su s lakoćom rješavali. Esma je pred tablom pokazala kako izgledaju lopta, kocka, kvadar, valjak, a potom ih i obojila onako kako je to zadala učiteljica. Odrecitovala nam je  pjesmicu “Đačiću, prvačiću”.

Esma učestvuje u nastavnom procesu. U prvom mjesecu rađena je opservacija i shvatili smo da za nju neće biti potreban individualizirani plan i program. Sve što rade druga djeca, radi i Esma – kaže učiteljica Zahirović.

Majka ove djevojčice ima mnogo razloga da bude ponosna.

Puno stvari je Esma učinila u svom životu do sada da mene učini ponosnom, a kada sam je vidjela sa svojim vršnjacima mislila sam da će mi srce iskočiti. Esma je danas tu gdje pripada, gdje treba biti svako dijete – u jednoj poticajnoj sredini. Ona je prihvaćena i to je za nas ispunjenje sna. Nema više straha. To je ono za šta smo se mi trudili i borili – kaže majka.

Foto: Fena

Pedagogica Senada Fejzić navela je da vrata svake škole trebala bi biti otvorena za svu djecu.

Mi živimo s razlikama. Važno je drugu djecu učiti da je bogatstvo u razlikama. Cilj osnovnog školovanja nije samo znanje, akcenat treba da bude na odgojnom momentu koji je danas zanemaren. Humanost je ta koja treba da se uči od prvog dana – dodala je Fejzić.

Pedagogica je istakla i kako je važno da svako dijete pohađa predškolski program koji je u našoj zemlji obavezan za svu djecu u godini pred polazak u školu, ali se, nažalost, ne provodi u punom kapacitetu.

Esma je išla u vrtić i to je pokazalo izvanredne rezultate u socijalizaciji, susretu s drugim ljudima, s vršnjacima, s nepoznatim. Očekivali smo to jer smo razgovarali s roditeljima i odgajateljima iz vrtića, ali smo opet bili jako sretni zbog toga – kaže Fejzić.

Majka Almedina Beganović poručila je na kraju svim roditeljima djece s poteškoćama u razvoju da ne žive u strahu i da budu krila svojoj djeci, da ne dozvole nikome da ih sputava i ograniči njihove mogućnosti.

Strah je taj koji sputava dosta toga. Ako ne stojimo na jednoj tački, ako se krećemo – doći ćemo do cilja. Nemojte se bojati i nemojte dopustiti da vas strah ograniči. Pogotovo nemojte dozvoliti da vas neko drugi ubijedi da vaše dijete nešto ne može. Vjerujte u svoje dijete, iza svakog uspješnog djeteta stoje sigurno roditelji, porodica i okruženje koje je vjerovalo u njegove mogućnosti – rekla je Esmina majka.

Program predškolskog obrazovanja i odgoja je obavezan po Okvirnom zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini, ali se još uvijek ne provodi na cijeloj teritoriji BiH. U sklopu svog djelovanja na razvoju predškolskog obrazovanja, organizacija Save the Children od 2007. pruža podršku lokalnim obrazovnim vlastima i profesionalcima u unaprjeđenju pristupa i kvaliteta predškolskog obrazovanja u BiH, kroz kreiranje preduslova za provođenje predškolskog odgoja i obrazovanja, kao i na nivou zagovaranja za provedbu Okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju na svim nivoima u BiH.

Kroz uspostavljanje centara za rani rast i razvoj, opremanje učionica za odvijanje obaveznog predškolskog programa, obuke za pedagoško osoblje, te kreiranje neophodnih stručnih resursa na praktičan način do sada je podržana provedba obaveznog predškolskog programa širom Bosne i Hercegovine, uključujući i Zeničko-dobojski kanton.

U sklopu kampanje “Svako dijete – bez izuzetka”, organizacija Save the Children je fokusirana na stvaranje mogućnosti da sva djeca imaju osnov za dobar i jednak početak kroz pristup obaveznom predškolskom obrazovanju. To se posebno odnosi na isključenu i marginaliziranu djecu.

(FENA)