Susret šefa Delegacije EU i ambasadora s Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem

973
Foto: FENA

Ambasadori svih država članica EU prisutnih u Bosni i Hercegovini i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark sastali su se danas u Sarajevu sa Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem.

Ambasadori su napomenuli da je vladavina prava temeljni dio procesa integracije u EU i da se očekuje da upravo to pitanje izuzetno značajno zastupljeno u nadolazećem Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU – navodi se.

Cjelokupno civilno društvo ima punu podršku Evropske unije u zahtjevima da vlasti preuzmu odgovornost za provedbu vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

U svjetlu obilježavanja Dana ljudskih prava (10. decembra) ambasadori EU su razgovarali o pritiscima na djelovanje civilnog sektora i slobodu govora u Bosni i Hercegovini. Potcrtano je da svi akteri trebaju djelovati u duhu poštivanja.

Ambasadori su pohvalili napore Memića i Dragičevića da mirnim putem traže pravdu za smrt svojih sinova.

Kao i svi građani BiH Memić i Dragičević imaju pravo očekivati temeljite i profesionalne istrage o svim teškim zločinima, od relevantnih agencija za provođenje zakona i pravosuđa. Ništa manje se ne traži od bilo koje države koja teži članstvu u Evropskoj uniji – navode iz Delegacije EU u BiH.

(FENA)