UO Udruženja BH novinari osuđuje kršenje prava na slobodu izražavanja na TVSA

Upravni odbor BH novinara smatra kako su saopćenje Nadzornog odbora i Uprave TVSA i promptna reakcija Stranke demokratske akcije (SDA) nedozvoljeno političko uplitanje u rad javnog medija i uredničku samostalnost

93
Filip Andronik na TVSA (Foto: screenshot)

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje kršenje prava na slobodu izražavanja i zavođenje cenzure na Kantonalnoj javnoj Televiziji Sarajevo (TVSA), koje je uslijedilo nakon što su u emisiji “Dobre vibracije” objavljene karikature strip crtača i karikaturiste Filipa Andronika.

Upravni odbor BH novinara smatra kako su saopćenje Nadzornog odbora i Uprave TVSA i promptna reakcija Stranke demokratske akcije (SDA) nedozvoljeno političko uplitanje u rad javnog medija i uredničku samostalnost, te jedan od najgrubljih primjera kršenja člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Podsjeća se da je Bosna i Hercegovina ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a ključne vrijednosti slobode izražavanja i prava novinara ugradila u medijsku legislativu i društveni sistem.

U tom je kontekstu nedopustivo dovoditi u pitanje pravo urednice Enise Skenderagić da ugosti karikaturistu Filipa Andronika i objavi njegove karikature ili na dnevno-političkoj osnovi tumačiti i manilupirati sadržajem objavljenih  karikatura. Imajući u vidu činjenice da je “humoristički i satirični žanr” zaštićen članom 10. Evropske konvencije i da dozvoljava “viši stupanj pretjerivanja, čak i provokacije” (kako se navodi u dokumentima Vjeća Evrope),  reakcije  upravnih struktura TVSA i stranke SDA nisu ništa drugo nego pokušaj zavođenja medijskog i umjetničkog mraka u sarajevskom kantonu, odnosno, bh. društvu u cjelini – navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja BH novinara.

Upravni odbor BH novinara je pozvao novinare i urednike TVSA da se solidarno suprotstave zavođenju cenzure i da zajedno stanu u odbranu nezavisnosti i integriteta novinarske profesije, koji se ozbiljno narušavaju višegodišnjim političkim uplitanjima u kreiranje medijskih sadržaja i rad ove televizije.

Istovremeno, UO BH novinara je pozivao MUP Kantona Sarajevo da sa dužnom pažnjom istraži direktne prijetnje smrću i pozivanje na linč umjetnika Filipa Andronika, te podnese krivičnu prijavu protiv osoba koje ugrožavaju njegovu ličnu sigurnost i slobodan rad, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

(FENA)