Uspješno okončana akcija čišćenja mezarja u MZ Kiseljak

2472
Uređenje romskog mezarja (Foto: portal-udar.net)

U mjesnoj zajednici Kiseljak koja je jedna od največih romskih zajednica na području Tuzlanskog kantona i kojoj živi  128 romskih porodica, organizovano je čiščenje zapuštenog romskog mezarja.

Mještani ove zajednice su odlučili da nešto sami poduzmu i udruženi očiste mezarje i okolicu.

Ovo mezarje se ne održava već duži vremenski period i zbog toga je poprilično zapušteno. Klupe koje su se tu nalazile se nisu mogle koristiti, a ne postoji ni osnovni alat za ukop umrlih.

Do sada najbrojnijoj akciji čišćenja priključio se i značajan broj mještana Kiseljak, tako da su za samo nekoliko dana  uspjeli očistiti kompletno mezarje, ogradili i  betonirali. Neki sugrađani koji nisu mogli fizički pomoći u radu, ili pak zbog drugih obaveza, svoj doprinos su dali na način da učesnike akcije čišćenja počaste hranom, slatkišima i osvježenjima.

Oko 40 volontera naporno su radili na čišćenju i uljepšavanju ove mjesne zajednice, jer je ovo jedan od načina da se utiče na promjenu mišljenja svih onih koji imaju negativno mišljenje o Romima.

„Ma grozno je bilo, pravo ruglo za naselje, neki je mezar lijepo uređen, neki zapušten, pa do kojeg mogu stići počistim, ali ovo je sad daleko lakše i ljepše“, rekao je Hilmo Mujić, jedan od mještana mjesne zajednice Kiseljak.

Dugoročni cilj ove incijative je formirati grupu volontera koja će se u budućnosti brinuti o ovom mezarju.

Inicijativa je finansirana u sklopu projekta „Mladi Romi za prava i inkluziju“,a implementira ga CARE International na Balkanu u saradnji sa partnerskim organizacijama Bolja budućnost” Grada Tuzla i UG Otaharin Bijeljina, dok su jedan dio novčanih sredstava potrebnih za ovu akciju prikupili i sami mještani.

(portal-udar.net)