229 laptopa za najugroženije učenike u okviru projekta ‘Osmislimo obrazovanje ponovno’

500

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević danas je preuzela 229 laptopa, koje su UNICEF i UNESCO u BiH osigurali u sklopu projekta “Osmislimo obrazovanje ponovno! Kreiranje kvalitetnijeg obrazovanja za djecu tijekom i nakon COVID-19 krize, s fokusom na najugroženije”. 

Laptope su uručili predstavnici Ujedinjenih naroda u BiH, predvođeni rezidentnom koordinatoricom Ingrid Macdonald, predstavnicom UNICEF-a Rownak Khan, te voditeljem ureda UNESCO-a u Sarajevu Sinišom Šešumom.

Namijenjeni su za osnovne i srednje škole, te visokoškolske institucije iz Unsko-sanskog kantona, Županije zapadnohercegovačke i Republike Srpske.

Prema podacima UNICEF-a i UNESCO-a iz 2020. godine blizu 4.700 učenika osnovnih i srednjih škola nisu imali pristup online nastavi zbog nedostatka IKT opreme i internet konekcije – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministrica Gudeljević zahvalila je predstavnicima Ujedinjenih naroda, a posebice UNICEF-u i UNESCO-u na kontinuiranoj suradnji i angažmanu u osiguravanju jednakog pristupa obrazovanju za sve učenike, a posebice one najugroženije.

– Vidljivo je da se u BiH susrećemo s velikim izazovima, naročito kada su u pitanju ishodi učenja, koji su i dalje niži nego u zemljama Europske unije, kvaliteta obrazovanja koju trebamo unaprijediti, kao i uvjete u kojima se odvija nastavni proces, te da su ovi izazovi su posebice bili izraženi u vrijeme kada je pandemija bila na vrhuncu, kao i u mnogim drugim zemljama širom svijeta. Obrazovni sustavi u Bosni i Hercegovini morali su brzo reagirati i praktično preko noći prijeći iz izravnog i tradicionalnog u alternativne oblike nastave i učenja – navela je ona.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald je istaknula da su Ujedinjene nacije u BiH posvećene potpori obrazovnim vlastima, nastavnicima, učenicima i roditeljima u pristupu najnovijim inovacijama u obrazovanju i u zatvaranju digitalnog jaza.

– Naš cilj je da nijedno dijete ne ostane bez pristupa obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Zajedno s našim partnerima sam ponosna na to što je Fond glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za oporavak od Covid-19 pandemije podržao UNICEF, UNESCO, ILO i UNV u naporima da se postave stabilni temelji za transformaciju obrazovnih sustava sa “Osmislimo obrazovanje ponovno” inicijativom – navela je ona.

Voditelj ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum naglasio je važnost definiranja minimalnih standarda za nabavu IKT opreme.

– Dokument na čijoj izradi i usvajanju su kroz višemjesečni konzultativni proces radile sve obrazovne vlasti u BiH, značajan je iskorak u procesu digitalizacije obrazovanja, te omogućava sinkronizaciju kvalitete opreme, a koja odgovara realnim potrebama na svim razinama obrazovanja -kazao je Šešum.

Nabava IKT opreme kroz ovaj projekt realizirana je u sklopu suradnje s kompanijom Microsoft kroz “Shape the Future” program.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan naglasila je važnost pristupa svakog djeteta IKT-u i mrežama.

– Nedostatak IKT opreme i interneta ne ograničava samo djecu i mlade da se povežu na mrežama. To ih sprečava da se natječu u modernoj ekonomiji. To ih izolira od svijeta. A u slučaju zatvaranja škola, poput onih kojeg su doživjeli zbog pandemije, to uzrokuje i lišavanje obrazovanja. Otvoreno rečeno: nedostatak pristupa opremi i internetu košta sljedeću generaciju njihove budućnosti – navela je ona.

Oprema će u narednom periodu biti isporučena obrazovnim vlastima u Republici Srpskoj, Unsko-sanskom kantonu, te Županiji zapadnohercegovačkoj, kako bi bila dodijeljena na korištenje najugroženijim učenicima u osnovnim i srednjim školama, te studentima na visokoškolskim institucijama – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.