Protest protiv Roma u Rimu: Italijanski Romi se boje jer rasisti prijete da će im ubiti djecu

Evropski parlamentarni izbori se bliže i romske organizacije očekuju da će ovih dana napadi na Rome i migrante se pojačati. Kako navodi romski aktivista i novinar Ramírez-Heredia, Salvini je odlučio da razgovara sa Orbanom, uz ogradu od bodljikave žice u Roeszkeu koja razdvaja gladne između Srbije i Mađarske, što je simbolična poruka.

2854

Uskoro će se održati protest u Rimu u organizaciji stranke Forza Nuova, koja zastupa ekstremno italijansko pravo i koju karakteriše neofašističko ponašanje. Ova politička formacija demonstrira svoju ultranacionalističku doktrinu poznatu po svom snažnom socijalnom konzervativizmu. Oni zagovaraju Lateranski ugovor koji je Musolini potpisao 1929. godine.

Desničari će se usredsrediti na protivljenje romskom naselju Via Salviati i zatražili su od stanovništva da se izjasni koristeći slogan „Zatvorimo ciganski kamp odmah“. Stanovnici u kampu se boje jer je ova politička organizacija ekstremna i promoviše nasilne radnje protiv Roma. Da bi se zaštitili, siromašni neupućeni ljudi su zatražili pomoć od Mattea Salivinija, italijanskog ministra unutrašnjih poslova. Kako navodi u saopštenju za javnost Juan de Dios Ramírez-Heredia, pravnik i novinar i potpredsjednik Unije Roma (Romani Union), to je “kao da pitate lisicu da zaštiti kokošinjac”. On navodi da se to najbolje pokazalo kada je nedavno potpredsjednik talijanske vlade i lider Sjeverne lige imao srdačan razgovore sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, drugim priznatim rasistom poznatom po mržnji prema Romima i muslimanskim migrantima.

Evropski parlamentarni izbori se bliže i romske organizacije očekuju da će ovih dana napadi na Rome i migrante se pojačati. Kako navodi Ramírez-Heredia, Salvini je odlučio da razgovara sa Orbanom, uz ogradu od bodljikave žice u Roeszkeu koja razdvaja gladne između Srbije i Mađarske, što je simbolična poruka. “Jedino što je nedostajalo bila je slika njihove prijateljice i koleginice Marine Le Pen kako bi upotpunili trojku koja predstavlja ksenofobiju”, navodi se u saopštenju.

“Žao mi je italijanskih Roma jer i katalonske političke partije ne traže od Salvinija da opozove protest, već da kaže protestantima da se ne približavaju logoru. Oni treba da održavaju ‘potrebnu udaljenost’, dovoljno da se manifestacija netolerancije i nasilja sprovodi bez povreda ili materijalne štete”, kaže Ramirez-Heredia, koji živi u Barceloni i prati i tamošnja zbivanja naspram romske problematike u Evropi. S druge strane Romani Union u javnoj izjavi upozorava talijanskog ministra da su ozbiljni napadi na Rome učinjeni od strane iste političke stranke i da je iluzorno očekivati da će sve mirno proći. Oni naglašavaju da „nasilne radnje prema Romima variraju od fizičkog nasilja do gaženja kruha namjenjenog porodicama, a prijetnje smrću upućene djeci u centru grada su veoma česte”. Ramírez-Heredia kaže da podnosioci pritužbi na ovu strašnu situaciju su svjesni činjenice da ovi protesti „promovišu slobodnu mržnju i ozbiljno narušavaju javni red, stvarajući strah od ozbiljnog psihološkog oštećenja maloletnika. Iznenđuje me naivnost koja se pojavljuje da se traži od ministra Salvinija, da sprovede najavljene demonstracije mirnim putem, bez narušavanja prijetnji ljudima, bez oštećenja stvari, obezbjeđivanja javnog reda i bezbjednosti”

“Neka vas Bog čuje, moje kolege italijanski Romi, jer danas mi čak nemamo podršku Evropskog parlamenta da se izjasnimo protiv prava na slobodu i pravo na život!”, kaže Juan de Dios Ramírez-Heredia.