Školski pribor i pomoć za učenike koji su napustili školovanje

2195

Udruženja Roma „Đelem Đelem“, “Povratnika”  i Udruženje “Veseli Romi”, obezbjedila su ruksake i školski pribor za 70 učenika  koji pohađaju osnovnu školu.

Time je za ove učenike data je podrška za uspješniji rad u školi. Osim kupovine pribora, planirano je da se sa djecom radi dodatna nastava sa dvadesetoro djece njihovim roditeljima, koja su napustila školovanje.

Djeca nemaju igračke, adekvatnu odjeću i obuću. Nemaju ni pribor za pisanje, a nema ni ko u porodici da im pomogne oko domaćih zadataka, jer većina roditelja nemaju razvijenu svijest o značaju obrazovanja. Takođe, veliki problem je što nema uslova u objektima gdje žive. Zbog toga ta djeca pokazuju nedovoljno znanja i slab uspjeh u školovanju, od koji pojedinci zbog takve situacije i napuštaju škole. Organizovanje ovih aktivnosti pomoći će djeci da ostvare bolje rezultate”, izjavio je Zijad Jusić predsjednik udruženja „Đelem Đelem“.

Nama kao porodici koja nema od čega  da kupimo sveske, a pogotov torbe, ovo puno znači. Ne moraju posuđivati od druge djece, a dobro će biti što će im i nastavnici pomoći“ izjavila je majka učenika Nevresa Čikarić.

Čitavu akciju, i ove godine je finansijski podržao Grad Tuzla, kroz programe civilnog društva.

(portal-udar.net)