Adela Petrović: Obrazovanje je veoma bitno, jer što više znaš, više i vrijediš

2861
Adela Petrović (Foto: Udar arhiva)

Adela Petrović iz Tuzle ima 11 godina, odlična je učenica i pohađa Osnovnu školu „Miladije. Osim škole, Adela voli umjetnost, bavi se fotografisanjem, pisanjem pjesama i priča, članica je dramske sekcije i voditeljica ritmičke sekcije u školi gdje svoje vršnjake podučava plesu.

Adela je bila i dio priče dokumentarnog filma Bijeg,  a učestvovala je i u  forum teatru „Ruža“.  Ova izuzetno talentovana cura, sigurno može biti uzor mnogim mladim osobama.

Na koji način uspjevaš da budeš uspješna u svim poljima?

-Po meni je želja ono što vam treba za uspijeh. Ako ne želiš nešto ostvariti i boriti se za to, onda to ne mozeš ni postići.

Da li se osjećaš zrelije od svojih vršnjaka?

-Da, osjećam se zrelije. Svjesnija sam stvari koje radim, ozbiljnjija sam i mogu donositi neke važnije odluke. Prevazišla sam dječije igre i želim da promjenim mišljenje odraslih da i mlade osobe ponekad mogu donositi važne odluke i riješenja kada je u pitanju njihova budućnost.

Da li se u školi nekad doživjela diskriminaciju ?

-U drugom razredu sam doživjela od drugova, jer nisu odmah znali da sam Romkinja. Kada su saznali, počeli su me izbjegavati i ismijavati, ali im je bilo čudno kako jedna Romkinja može biti odlična i primjerna djevojčica. Kako je vrijeme prolazilo i kako sam ostvarila uspjehe, tako su me počeli prihvatati, jer znanjem sam dokazala da nije bitno koje sam nacionalnosti i vjere i  da svi možemo biti uspješni i jednaki. Vrlo je bitno imati podršku kada su takve stvari  u pitanju i znati da vas neko podržava. Podršku sam imala od učiteljice, jer kad god bi se neki problem desio, tu je bila za mene i riješavali bismo ga zajedno i uvijek smo uspjevali.

 Otkud želja za plesnom, fotografisanjem, glumom?

-Želju da krenem umjetničkim putem sam dobila, jer volim da izražavam sebe putem plesa, fotografije, pisanjem i glumom. Dok pišem pjesme spominjem sebe, ili lik koji želim da budem. Dok plešem, uhvatim ritam, opuštam se i osjećam se slobodno. Fotografija me smiruje i opušta, jer me zanimaju neobični predmeti i prizori koji su rijetki.

Koju školu planiraš upisati nakon osnovne ?

-Planiram upisati gimnaziju  i naravno poslije završetka upisati akademiju likovnih umjetnosti.

Koga smatraš svojim idolom ?

-Moj idol je reper Eminem koji u svojim tekstovima opisuje svoj stvarni život. Nekako  i pokušavam da budem kao on.

Šta preporučujes mladim ljudima ?

-Obrazovanje je veoma bitno i preporučujem svim mladim ljudima da završe školu, jer što više znaš, više i vrijediš.

(portal-udar.net)