Adis Ahmetović, poslanik u Bundestagu, s Vučićem razgovarao i o položaju Roma

564
Vučić se sastao sa Ahmetovićem (Foto: Facebook)

Adis Ahmetović, poslanik njemačkog Bundestaga i član Odbora za vanjske poslove, započeo je posjetu našem regionu, u sklopu koje će boraviti u Beogradu i Sarajevu.

Petodnevna posjeta bit će fokusirana na razgovore o EU integracijama i perspektivi pristupanja EU zemalja zapadnog Balkana, kao i na prevazilaženje etničkih podjela u regionu.

Jutros se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prije sastanka Ahmetović je najavio da će sa Vučićem, između ostalog, razgovarati o položaju romske nacionalne manjine u toj zemlji.

Ahmetović je rođeni Bosanac, koji je prošle godine izborio mandat u njemačkom parlamentu, Bundestagu. On je u više navrata najavljivao da će pružati snažnu podršku našoj zemlji. Osim toga, zalaže se i za prava manjina.

Nedavno je izjavio da je uklanjanje diskriminacije manjina iz Ustava BiH jedan od prioriteta političkih reformi u našoj zemlji.

U Bosni i Hercegovini, Ahmetović će se u petak poslijepodne u Sarajevu sastati s predsjedavajućim Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem.

U večernjim satima će o njemačkoj vanjskoj politici razgovarati sa studentima Univerziteta u Sarajevu. U subota je planiran obilazak Starog grada – zajedno sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kao i Edinom Fortom, premijerom Kantona Sarajevo.

Ahmetović će i položiti vijenac na pijaci Markale. Potom će se žičarom popeti na Trebević, gdje će zajedno sa ekološkim aktivistima razgovarati o problemu zagađenja zraka. Kasnije, poslanik Bundestaga će posjetiti trupe EUFOR-a u kampu Butmir.

U nedjelju će putovanje završiti posjetom Muzeju ratnog djetinjstva i sastankom sa predstavnicima “Schüler helfen leben”.