Akcija pomoći Romima i drugim socijalno ugroženim građanima u Kiseljaku kod Tuzle

Od danas je počela podjela prvih 300 toplih obroka, koji su distribuirani za ugrožene porodice mjesne zajednice Kiseljak u Tuzli u kojoj živi veliki broj građana romske nacionalnosti.

2080
foto: Udar
foto: Udar

Poslušaj zvučnu verziju izvještaja iz Kiseljaka:

 

Od danas je počela podjela prvih 300 toplih obroka, koji su distribuirani za ugrožene porodice mjesne zajednice Kiseljak u Tuzli u kojoj živi veliki broj građana romske nacionalnosti.

Topli obroci će biti dostavljani direktno na kućne adrese za osobe u stanju potrebe. A pomoć oko realiazcije ideje i podjele pružila su i udruženja koja djeluju na Tuzlanskom kantonu: Udruženje žena romkinja Bolja budućnost, Udruženje Euro Rom, Evanđeoska crkva kao i Savjet mjesne zajednice Kiseljak. Volonteri i medijatori i medijatorice ovih udruženja su izašli da pomognu ljudima u ovom nimalo lakom vremenu.

foto: Udar
foto: Udar

Ove aktivnosti su započete mnogo prije ove pandemije. Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus od 1. juna 2017. godine realizuje projekat “Jedan obrok dnevno” te svakodnevno posjećuje sada već preko 450 korisnika na području Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Gračanice i Doboj-Istoka. Projekat je namijenjen osobama treće životne dobi u stanju socijalne potrebe, bolesnim, iznemoglim osobama koje uglavnom žive same u udaljenim ruralnim područjima te samostalno ne mogu sebi obezbijediti obrok ili doći do javne kuhinje.

Na samom početku projekta bilo je uključeno deset korisnika sa područja Srebrenice i Bratunca. Uvidom u realno stanje na terenu, broj korisnika se konstantno povećavao. U toku ovih teških dana MFS-Emmaus je nastavio svakodnevno sa obezbjeđivanjem obroka u skladu sa naredbama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Iz ove organizacije saopštavaju da su se odlučili da ne prekidaju  distribuciju kuhanih obroka na kućnu adresu, jer bi na taj način iznevjerili njihove korisnike kojima je to često i jedini obrok u toku dana. Kako bi sva termički obrađena hrana stigla sigurno do krajnjeg korisnika, rade se pojačane dezinfekcije prostora za pripremu hrane kao i samih vozila za distribuciju, dok su uposlenici i volonteri obavezni nositi svu propisanu zaštitnu opremu.

Muamera Džebić, uposlenica Emmausa kaže da su se mnogi od socijalno osjetljivih korisnika, naročito osobe treće životne dobi, pribojavale obustave distribucije.

“Mi ih ne smijemo napustiti. Naročito sada, kada je sve teže doći do osnovnih životnih namirnica koje su oni nažalost u mogućnosti uzeti tek onda kada dobiju svoje minimalne penzije i socijalne nadoknade. Zaista, za takve ljude je novonastala situacija veliko opterećenje koju svakodnevno prate sa velikim strahom od onoga šta im se sprema sutra. Emmaus će obezbjeđivati 300 obroka za osobe u stanju potrebe u naselju Kiseljak u okolini Tuzle, obzirom da se na tom mjestu nalazi veliki broj osoba kojima je naša pomoć i podrška neophodna u ovim kriznim situacija”, rekla je Džebić.

Za portal Udar, i predstavnik mjesne zajednice ukazuje koliko je ova pomoć dobro došla za zajednicu Kiseljak.

“Evo napokon u Kiseljaku, poslije apela koji smo nedavno uputili, počela je akcija podjele jednodnevnih obroka za naše građane romske nacionalnosti koji su ovoj krizi najviše pogođeni i kojim je egzistencija velikog broja članova porodica ugrožena. U ovu akciju na Kiseljaku uključeno je i dvadesetak građana drugih nacionalnosti koji su u stanju socijalne potrebe”, rekao je Dragan Božić, predsjednik mjesne zajednice Kiseljak.

Božić dalje navodi da se prvog dana podjele toplih obroka moglo vidjeti da će akcija biti uspješna i da će se bar malo ljudima pomoći.

Narednih 15 dana na području mjesne zajednice Kiseljak vršit će se podjela obroka uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice koja je iskoordinirala akciju sa Međunarodnim forumom solidarnosti “Emmaus” BiH.

„Emmaus“ poziva sve građane da se uključe u akciju prikupljanja pomoći pozivom na broj 17011 za jedan njihov obrok. Cijena poziva je 2 KM plus PDV.

U Mjesnoj zajednica Kiseljak na ulazu u Tuzlu živi veliki broj građana romske nacionalnosti od kojih su neki u ekstermno teškim ekonomskim i socijalnim uslovima o čemu je portal Udar već pisao.