Akcija u Prnjavoru: Sudovi često u svojim presudama za rodno nasilje favorizuju zlostavljače

"Žrtva je najčešće osoba koja je brinula o djeci i domaćinstvu i nije zaposlena, a zlostavljač je taj koji ima prihode i zaposlen je", rekla je jedna od učesnica akcije i rekla da ta situacija utiče na sudove.

1379

Udruženje Roma “Romani ćej” već osmu godinu za redom sprovodi niz aktivnosti u sklopu akcije koja nosi naziv “16 dana aktivizma za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja u svijetu rada”.

Aktivnosti su počele danas uličnom akcijom na Trgu srpskih boraca, a potom su u planu do kraja novembra i tokom decembra da se sprovedu i ostale akcije koje trebaju da ojačaju svjesnost o ovom problemu.

Volonteri i volonterke udruženja su dijelili prolaznicima promotivni materijal te su razgovarali sa njima na temu rodno uslovljenog nasilja.

Predsednica udruženja Romska djevojka (Romani ćej) iz Prnjavora, Snježana Mirković, kaže kako je ova kampanja važna da bi se skrenula tema na rodno uslovljeno nasilje koje se oko nas događa svakodnevno.

“U zadnje vrijeme nam dolazi sve više žrtava nasilja i traže pomoć. Mi im damo informacije i uputimo ih na nadležne institucije, nakon toga pomažemo im tako što im pružamo pravnu pomoć, kada su u pitanju razvodi, starateljstvo nad djecom, kopiranje dokumenata i sve sto je potrebno. Trudimo se ako je žrtvi potrebno naći stan, posao, a i uključimo ih u naše aktivnosti udruženja i druženja, jer nam je jako bitno da se oporavi. Kada se žrtva nasilja pojavi u udruženju i potraži pomoć ona je psihički slomljenja i iscrpljena osoba, te nam je najveća nagrada kada vidimo da se žrtva naslja oporavila i počela sa životom“, rekla je Mirković.

Htjeli smo da čujemo i mišljenje sugrađana kako oni gledaju na ovo kampanju i šta bi željeli da promjene.

„Mislim da je jako važno da se ovakve aktivnosti rade, jer oko nas se svakodnevno dešavaju razne vrste nasilja, kako nad ženama, tako i nad djecom ali i na nacionalnim manjinama. Prvi put sam vidio da ovdje neko radi ovakvu aktivnost na temu borbe protiv ovakvog nasilja. Potpuno podržavam ovu kampanju i volio bi da je više ovakvih akcija. Očigledno je da sudovi i ostale institucije su preblagi prema nasilnicima i ne kažnjavaju ih dovoljno“, izjavio je Nikola, stanovnik Prnjavora.

„Smatram da ne postoji dovoljno velika kazna za nasilnike, da bi zakon trebao da uvede puno veće kazne za bilo kakvu vrstu nasilja“, izjavio je Nenad.

„Često se žrtve nasilja osećaju uskraćeno jer tužilaštvo presudi u korist nasilnika i najčesće dodijele starateljstvo nad djecom nasilniku. Zlostavljač ostaje u kući, a žrtva mora da napusti kuću. Žrtva je najčešće osoba koja je brinula o djeci i domaćinstvu i nije zaposlena, a zlostavljač je taj koji ima prihode i zaposlen je. A kada dođe do rastave braka i dodjele starateljstva, u prilogu ide nasilniku to što ima posao i kuću u kojoj je do juče živjela i žrtva, a sada je primorana da traži i posao i novi adekvatan dom za sebe i djecu koju najčešće može viđati samo vikendom. Tako da smatram da je nasilnik na neki način nagrađen, a ne da snosi posljedice za svoja djela“, rekla je Dragana, učesnica protesta.

„Sudovi su preblagi prema nasilnicima, skoro pa ih i ne kažnjavaju ili su kazne minimalne. Posebno se ponašaju drugačije prema ženama kada su žrtve. Naše društvo kao i institucije osuđuju te iste žene i diskriminišu ih u raznim društvenim aspektima. Drago mi je da se žene odlučuju da prijave nasilje. Nasilnika bi trebalo da udalje iz kuće, a žena da ostane u kući, a ne kao sto se dešava da žena mora da napusti kuću“, rekla je Sunesa.

Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, odvija se tokom 16 dana između Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra i Međunarodnog dana ljudskih prava 10. decembra kako bi naglasila da uklanjanje svih oblika nasilja prema ženama prestavljaju pitanje zaštite ljudskih prava i da akti nasilja protiv žena predstavlja kršenje ljudskih prava. Kampanja dovodi u fokus svog rada okvir ljudskih prava i koristi ga kako bi osigurala da državni i nevladini akteri pokažu odgovornost za nasilje.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obilježava se 25. novembra. Prihvaćen je na prvom feminističkom skupu za Latinsku Ameriku i Karibe koji je održan u Kolumbiji od 18.-21. jula 1981 godine kako bi se obilježilo ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja koje se dogodilo na 25. novembar 1960 godine od strane pripadnika režima diktatora Rafaela Trujila u Dominikanskoj Republici. Ujedinjene nacije su zvanicno prihvatile ovaj datum kao međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

(portal-udar.net)