Akcijom čišćenja do ljepše i urednije Varde

1634
Foto: Udar

Mještani romskog naselja Varda u Kaknju, u proteklom periodu su radili na uređenju i čišćenju njihove Mjesne zajednice i svojih dvorišta.

Ovo naselje je uvijek bilo sinonim za velike količine smeća i otpada, te stvaranje divljih deponija.

Izgradnjom modernih zgrada za romske porodice u ovom naselju, počela se mijenjati i svijest ljudi koji tu žive.

Romi i Romkinje ovog naselja, udruženim snagama odlučili su očistiti okruženje u kojem svakodnevno borave.

Zemina Vehabović sa sugrađanima u akciji čišćenja (Foto: Udar)

Akcija je trajala 2 dana i oko 60 mještana se odazvalo akciji.

Predsjednica ove Mjesne zajednice, Zemina Vehabović koja je predvodila akciju, iskazala je svoje zadovoljstvo, jer se akciji pridružilo mnogo mještana.

„Ovim želim probuditi svijest Romima i Romkinjama da ne stvaraju i ne nagomilavaju divlje deponije ispred novoizgrađenih zgrada i romskih domaćinstava, a samim time stvoriti i bolju sliku romske zajednice u Kaknju“, istakla je Vehabović.

U okviru  ove akcije, učesnici su očistili i uredili romsko mezarje koje je bilo zapušteno i obraslo travom.

Akciju je podržala i Općina Kakanj, koja je donirala potrebna sredstva za čišćenje, kao i od javnog komunalnog preduzeća „Vodokom“ koje je pomoglo pri čišćenju i odvozu smeća.

„Zahvalni smo svim onim koji su nam pomogli na bilo koji način, podršku smo imali i od Centara za majke “Nada” Kakanj i od Udruženja “Bolja budućnost” iz Tuzle od kojih je ova inicijativa i počela“, rekla je Zemina Vehabović.

Mještani ovog romskog naselja odlučni su u namjeri da prvenstveno svoja dvorišta održavaju čistim a ovakvim akcijama koje će održavati redovno urede i cijelu mjesnu zajednicu.

Ovim činom mještani naselja Varda pokazali su zahvalnost prema lokalnoj zajednici koja im je obezbijedila stambeno zbrinjavanje, a također i sami sebi obezbijedili kvalitetniji život.

(portal-udar.net)