”AKSIOM” protestima ispred Ambasade Češke Republike želi poručiti – Stop rasizmu!

879

Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ u nedjelju, 18.07. će održati mirne proteste ispred Ambasade Republike Češke u Sarajevu, od 12-14 sati.

Kao dio transnacionalnog pokreta, „AKSIOM“ se ovim protestima prodružio široj akciji pružanja podrške romskoj zajednici u Republici Češkoj, poručili su iz Asocijacije “AKSIOM”.

Smrt Stanislava Tomaša, Roma iz Češke, koga je policija sredinom juna brutalno ubila u Teplicama, gradu na sjeveru Češke, primjer je policijske brutalnosti. Video snimak je tada jasno pokazao policajca kako nekoliko minuta kleči na njegovom vratu. Tomaš je kasnije preminuo u kolima hitne pomoći.

Zbog istog načina na koji je ubijen i Afroamerikanac  Džordž Flojd u maju prošle godine, smrt ovog Roma je nazvan slučajem Evropskog Džordž Flojda, s tim što evropski i svjetski mediji nisu bili toliko zainteresovani za ovaj slučaj.

Brutalnost policije koja se završila kobno, razlog je što su romski aktivisti i aktivistkinje širom Evrope, nakon smrti Stanislava Tomaša, organizovano krenuli u masovne proteste.  Time se želi pružiti podrška, ali i skrenuti pažnja na sve veći rasizam prema Romima u Evropi. Protesti su do sad održani u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Kosovu, Rumuniji, Bugarskoj i drugim zemljama širom Evrope.

Sa ovih protesta se želi poslati jasna poruka: STOP RASIZMU – ROMI NEĆE DA ĆUTE!

(Portal Udar)