AKTIVIZAM U PRNJAVORU: Plastenici, poljoprivredne mašine i čišćenje kovid bolnice

1183

Veliki broj građana BiH veoma cijeni konkretnu pomoć koja je temelj razvoja i koja po svojoj prirodi neće biti kratkoročna. Udruženje Roma ’’Romani ćei – Romska djevojka’’ u Prnjavoru zahvaljujući donaciji iz Njemačke, izvršilo je podjelu poljoprivrednih mašina, staklenika i novčanih sredstava. Tako su stvoreni uslovi da se Romi okušaju kao proizvođači u plasteničkoj djelatnosti.

Sulejman  Svjetličić, jedan je od korisnika koji je  obuhavćen projektom Udruženja Roma  ’’Romani ćei- Romska djevojka’’ pomoći nacionalnim manjinama na području Prnjavora. Nada se da će mu poljoprivredne mašine koje je dobio olakšati posao i obezbijediti bolje uslove za bavljenje poljoprivredom. Očekuje da će na taj  način  početi i sa intenzvnijom  proizvodnjom poljoprirednih kultura koje će biti od koristi za njegovo domaćintvo, a nada se da će imati i prozvoda koje će moći plasairati na domaće tržište, na prnjavorkoj pijaci.

Biserka Šlapak  iz Babanovaca  kod Prnjavora  kaže da je kao donaciju  dobila plastenik. Ističe da će u plasteniku posijati razne vrste  poljoprivrednih kultura.  Navodi  da joj ova donacija znači mnogo, jer će moći da se bavi plasteničkom prizvodnjom od koje očekuje i određene prihode za svoje domaćintvo. ’’Potrudiću se da bude svega pomalo i da to bude kvalitena  proizvodnja povrtlarskih kulura, koje ću koristiti kako  svoje domaćintvo, a ako bude mogućnoti da se nešto i proda’’, kaže Biserka Šlapak.

Jedna od korisnica projekta (FOTO: Udar)

Sandra Sinakijević  kaže da je radila u Udruženju ’’Romska devojka’’ iz Prnjavora kao aktivista na terenu.  ’’Vozili smo pakete, posjećivali stara i  iznemogla lica’’, priča Sandra. Navodi da je i ona  dobila plastenik i frezu, što će joj, kako kaže biti od velike  pomoći, pošto se već bavi plasteničkom proizvodnjom i  prodaje  svoje proizvode na pijaci.

Predjednica Udruženja Roma ’’ Romani ćei- Romka djevojka’’ iz Prnjavora Snježana Mirković  kazala je da ovaj projekat finansira Vlada Njemačke, a sprovodi ga Care International zajedno sa partnerima. A jedan od partnera je i udruženje koe vodi. „Podijelili smo pet ekonomskih paketa za ljude koji su izrazili želju i aplicirali jer se već bave nekim biznisom ili poslom ili  rade u poljoprivredi. Pripadnici romske nacionalne manjine, ali i predstavnici ostalih manjina kao i građani Prnjavora dobili su poljoprivredne mašine i sprave  koji će doprnijeti  njihovom boljem životu  i poboljšanju života njihovih porodica, a to će im  omogućiti da nešto i  zarade’’, rekla je predsjednica Romani ćei.

Snježana Mirković je navela i da su aktivisti udruženja, njih 50 od čega je veliki broj Roma, bili uključeni u akciju čišćenja grada od predizbornih plakata, ali i čišćenje kovid bolnice, što je u vremenu pandemije izuzetno odgovorno i veliki doprinos zajednici koja se boji zaraze. To je dakako rađeno pod maskama i svim drugim zdravstvenim preporukama, istakla je Mirković.