Albina Husić: Želja mi je da postanem instruktorica vožnje

1893
Albina Husić, Foto: Udar

Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ je u periodu od školske 2005/2006. do 2016/2017. godine dodjelio ukupno 1.369 stpendija u vrijednosti od 1,2 miliona KM kako srednjoškolcima, tako i studentima romske populacije u Bosni i Hercegovini.

U prethodnim godinama, pored stipendiranja, Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ je obezbjeđivalo školski pribor, sportsku opremu i organizovalo ljetovanje na Boračkom jezeru.

Gotovo polovinu stipendista ovog programa čine mlade Romkinje, koje direktno ruše stereotip o ženskom dijelu romske populacije, koja se navodno ne želi obrazovati. Jedna od stipendostica je i Albina Husić iz Viteza.

-Ova stipendija mi je pomogla u školovanju. Novac sam koristila za prevoz, užinu i nabavku udžbenika. Dio novca sam koristila za džeparac na ekskurzijama, ali sam i pomagala svojoj porodici. Imam želju da nastavim sa obrazovanjem i želja mi je da postanem instruktorica vožnje, rekla je  za naš portal učenica Albina Husić iz Viteza.

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ je tokom prethodnih godina dalo veliki doprinos u povećanju broja romskih, ali i učenika i učenica iz drugih socijalno ugroženih kategorija širom BiH. Pored učenika romske popiulacije, Udruženje je stipendiralo djecu i mlade sa invaliditetom, one koji su u ratu izgubili jednog ili oba roditelja, ali i talentiranu djecu i djecu i mlade iz socijalno ugroženih porodica.

(portl-udar.net)