Aldina Jusić: Drago mi je što sam jedna od onih koja je dobila priliku

Ova mlada Romkinja je s pravom uzor za sve generacije. Dobila je priliku i sada čvrsto grabi da je iskoristi. Ugledajte se na ovakve osobe, učite od njih i neka vam one budu uzor, a kada vam se ukaže prilika, iskoristite je

2270
Aldina Jusić (Foto: Privatna arhiva)

Aldina Jusić je mlada Romkinja iz Donjeg Vakufa. Ima 19 godina i studentica je na Elektrotehničkom fakulteta Internacionalnog univerziteta u Travniku, na smjeru računarstvo i informatika. Uspješna je studentica i aktivistkinja.

Paralelno studira i radi kao romska koordinatorica u Opštini Donji Vakuf  i Centru za socijalni rad. Njen  posao je da budemo spona između romske zajednice i institucija, prvenstveno na lokalnom nivou , a zatim kantonalnom i državnom. Takođe, Aldina pomaže osobama koje rade u ovim institucijama i uči nove stvari koji će joj, kako kaže, biti od koristi u daljem radu.

Danas, kao studentica i aktivistkinja, Aldina prethodni period života posmatra drugačije. Tokom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, veliki broj romske djece doživi neki vid diskriminacije. Vrlo često od samih profesora, ali mnogo češće od vršnjaka. Način na koji se borimo sa ovom pojavom, kasnije nas dijelom definiše u životu. Postajemo zreliji i odrastamo brže od ostalih vršnjaka. Naša sagvornica kaže da je neke stvari jednostavno zaboravila i nastavila dalje.

Foto: Privatna arhiva

„Loše stvari koje su se desile, ostavila sam iza sebe i nisam na njih osvrtala! To je zapravo moj savjet svima koji se na ovaj, ili onaj način susreću sa diskriminacijom“, rekla je Aldina za naš portal.

Dolaskom na fakultet, došli su novi izazovi, jer fakultet je prestiž i velika obaveza, posebno kada govorimo o studiranju elektrotehnike.

Aldina kaže da se na početku studija teško snalazila. Nije znala kako će sve uklopiti i postići. Trebalo je uklopiti predavanja, vežbe i autobuski red vožnje.

„Većinu vremena trošila sam na putovanje, ali uz malo truda i veliku želju, sve se može“, kaže ona.

Dodala je da je danas malo Roma i Romkinja koji imaju priliku da studiraju.

„Drago mi je što sam jedna od onih koja je dobila priliku. Jedini način da pokažem zahvalnost na prilici je da se potrudim i istrajem do kraja u svom cilju, a to je da završim studije na vrijeme kako sam i planirala od samog početka“, rekla nam je Aldina.

Kako smo već napisali, Alidina paralelno studira, radi, volontira i jedna je od aktivistica Ženske romske mreže „Uspjeh“.

Kaže da je sve krenulo prije tri godine, kada je volontirala u Udruženju “Romska pravda“ u svom rodnom gradu, a sve zbog želje da pomaže ljudima.

„Mladi mogu svojim angažmanom da utiču na rješavanje problema Roma kroz aktivizam i volontiranje u svojim zajednicama. Trud, volja i upornost je bitna u procesu rada i pomaganja zajednici“, objašnjava Aldina.

Smatra da ako neko želi da pomogne nekome i ako je nekome zaista to stalo, onda treba i da pomogne.

“Treba iskoristiti priliku, ako je već imate”, rekla je na kraju razgovora.

Foto: privatna arhiva

Ova buduća inženjerka elektrotehnike je na dobrom putu i radi na ostvarenju svog plana. Prvu godinu studija je uspješno savladala i pred njom su sada novi zadaci.
Čini se da ono što ona radi i način na koji živi je nešto što je želja većine mladih u Bosni i Hercegovini. Ne samo mladih Roma i Romkinja, već svih mladih u BiH.

Uspješna studentica koja paralelno radi, volontira, a uz sve to i putuje do fakulteta.

Ova mlada Romkinja je s pravom uzor za sve generacije. Dobila je priliku i sada čvrsto grabi da je iskoristi. Ugledajte se na ovakve osobe, učite od njih i neka vam one budu uzor, a kada vam se ukaže prilika, iskoristite je.

(portal-udar.net)