Aleksandra Bahor razbija stereotipe i savjetuje mladima da rade isto

Aktivizam je Aleksandri “otvorio vrata” na mnogo načina, posebno kada je riječ o njenom poslu

1539
Fotografije ustpuljene portalu Udar

Alexandra Bahor je tridesetdvogodišnja Rumunka, koja živi u Liverpulu. U kratkom razgovoru sa nama je podijelila svoje iskustvo koje je stekla kroz obrazovanje i volontiranje u akcijama za poboljšanje položaja Roma u društvu.

Aktivizam je Aleksandri “otvorio vrata” na mnogo načina, posebno kada je riječ o njenom poslu.

Aktivizam mi je sve i bez toga ne bih mogla uraditi sve na trenutnom poslu.  Moje kolege sa kojima sarađujem vole da rade sa mnom, jer vide da mi je stalo do mojih Roma. Za mene je aktivistički rad briga o narodu i neustrašivost od tlačenja koje postoji u društvukaže Alexandra.

Studiranje na Pravnom fakultetu predstavljalo je za Aleksandru izvanrednu priliku za razvoj i zbog tog je bila uzor u svojoj zajednici. Svoj  dugogodišnji rad stekla je u volonterskom servisu za međunarodnu mrežu Phiren Amenca u Budimpešti. Njene prve lekcije bile su o tome kako se Romi mogu uključiti više, pojačati glas i preuzeti vodeću ulogu u društvu.

Aleksandra Bahor (Foto: lična arhiva)

Alexandra je službenica za projekte u zajednici i radi u neovisnoj dobrotvornoj organizaciji GTDT (Granby Toxteth Development Trust) i zahvaljujući njenoj ulozi i podršci koju pruža romskoj zajednici u Liverpoolu, Romi i Romkinje dolaze živjeti u ovom gradu. Ona takođe učestvuje u projektu koji se zove „Migrantska pomoć“.

Ova organizacija je trenutno domaćin specijalnim savjetnicima iz organizacije Migrant Help koji pružaju pomoć i savjete ugroženim građanima EU-a i pomažu u procesu prijave, a sve u skladu sa EU šemom nagodbe/rješavanja.

Aleksandra kaže da je njena glavna uloga da pruži podršku romskim porodicama koje dolaze u Liverpool da pristupe javnim uslugama, stanovanju, obrazovanju i da im pomognem da grade svoj život u Liverpoolu.

Na taj način će svojoj djeci omogućiti budućnost kakvu oni nisu imali, zbog progona s kojima su se suočili u svojoj zemlji – rekla je Aleksandra.

Još jedan veliki problem kojim se susreću Roma iz Liverpoola, ali i čitave Velike Britanije, jeste kako će Brexita uticati na njihov život?

Ona kaže da su Romi vrlo nesigurnosti i boje se onoga šta se može dogoditi nakon Brexita. Ona intenzivno radi na tome da sruši tenzije i pokaže im da imaju pravo da žive ovdje i nakon što Velika Britanija napusti EU.

Foto: Lična arhiva

Aleksandra vjeruje da Romi u svom DNK-u imaju moć preživljavanja i pokretanja od nule u bilo kojem momentu. Svima poručuje  da budu otvoreniji za mogućnosti koje postoje u drugim zemljama za obrazovanje, posao, druženje i druge mogućnosti.

(portal-udar.net)