Alibegović: Odlaskom mladih BiH gubi svoju budućnost

498

Odlazak mladih jedan je od najvećih problema države, a istraživanja pokazuju da više od polovice osoba mlađe životne dobi želi napustiti Bosnu i Hercegovinu.

– Mladi najčešće spominju tri problema zbog kojih napuštaju BiH, a ta tri problema su obično uvijek povezana. Prvi je nezaposlenost jer mladima treba dugo vremena da nađu posao i to obično traje od dvije do tri godine aktivnog traženja posla. Drugi problem su korupcija i nepotizam koji najviše obeshrabruju mlade te trenutačni sustav obrazovanja kao treći problem – kazao je u razgovoru za Fenu glavni tajnik Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine Nedim Alibegović.

Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine najveće je predstavničko tijelo mladih u Federaciji koje u svom radu zastupa mlade, a ima šest županijskih i 36 lokalnih vijeća.

Alibegović smatra kako mlade u BiH treba zakonski prepoznati kao grupu od posebnog interesa, ne samo radi mladih, već i radi šire društvene dobrobiti.

– Ono što se događa posljednjih godina je to da se mlade kroz zakone spominje kao najvažniju kariku dok se kroz svakodnevan rad institucija, planove i budžete to ne vidi. Ne vide se posebna ulaganja u mlade što pokazuje da se njih ovdje ne vidi kao posebnu kapitalnu investiciju – poručio je Alibegović.

Niko ne zna koliko je mladih napustilo BiH

Alibegović navodi da nije problem samo u tome što je mlada osoba otišla iz BiH, već što odlazak nosi trošak za čitavo društvo. On smatra kako gubitkom mladih država gubi buduću pokretačku snagu, stoga je potrebno što prije identificirati i rješavati ovu problematiku kako bi se stanje popravilo.

U ovom trenutku, dodao je, niko nema točne podatke koliko je mladih napustilo BiH, jer Agencija za statistiku nema instrumente za uspostavljanje i mjerenje ovih migracija.

– Moramo uspostaviti sustav koji će nam pobliže odgovoriti na ovo pitanje da znamo koliko mladih je otišlo i koliko ih se eventualno vratilo. Mi vjerujemo da je broj mladih koji je otišao negdje oko dva grada prosječne veličine u BiH i to je zabrinjavajuća brojka – ustvrdio je Alibegović.

Kada je u pitanju oblast obrazovanja, Alibegović ističe kako je to oblast kojoj se također treba posvetiti posebna pažnja.

Po njegovim riječima, obrazovanju nedostaje praktične nastave, a mnogi mladi smatraju da i znanje koje steknu visokoškolskim obrazovanjem ne daje dovoljno vještina za tržište rada kod nas.

– Obrazovanje u BiH, ako ga usporedimo s europskim prosjekom, i nije toliko skupo, problem je da je život u BiH postao teži i skuplji. Troškovi jesu skočili, ali velik postotak županijskih, općinskih i gradskih proračuna ide upravo na financiranje obrazovanja. Na primjer, redoviti student zakonski ne može raditi dok studira i obično zbog toga odrađuju neke sezonske poslove – kazao je Alibegović.

Mladi obično obavljaju poslove za koje nisu studirali, poslove za koje su prekvalificirani i za koje nisu dovoljno plaćeni.

Kako riješiti stambeni problem

Stambeno zbrinjavanje još jedan je veliki problem s kojim će se mlada osoba susresti. Neke procjene govore kako oko 60 posto mladih u BiH i dalje živi s roditeljima.

– Stambene politike koje postoje su više socijalnog nego poticajnog karaktera i obično se svode na manje podrške. Smatram da moramo pronaći održivije stambene politike sličnije onima na Zapadu. U zadnjim godinama županije više daju značaja ovom problemu za razliku od jedinica lokalne samouprave – izjavio je Alibegović.

Mladi u BiH su u velikom postotku nezainteresirani za politiku i društvo, ponajviše radi nepovjerenja u institucije vlasti.

– Zbog toga i opada društveno-politički angažman mladih jer mladi smatraju da ne mogu utjecati na te stvari. Imamo izuzetke gdje su mladi aktivni politički, društveno i u nevladinom sektoru, ali to nije veliki postotak – rekao je Alibegović.

Vijeće mladih pokušava aktivirati mlade na više razina da se bore za sebe i svoje interese, kazao je Alibegović, te je dodao da je Vlada Federacije BiH, po zakonu, davno trebala osnovati tijelo koje bi se bavilo mladima i politikama za mlade te kako Vijeće mladih intenzivno zagovara da se to učini.

– Ako se prema mladima nastavi voditi politika kao što je to slučaj sada, ne možemo očekivati neku svjetliju budućnost. Moramo iskoristiti puni potencijalnih mladih osoba kako bi promijenili stvari u državi – poručio je Alibegović.