Alijansa protiv diskriminacije Roma traži odgovorno ponašanje influensera na društvenim mrežama

428
Foto: Ilustracija

Razvoj društvenih mreža omogućio je čvršće povezivanje ljudi i slobodan protok informacija, ali i prostor za iznošenje različitih informacija i stavova koji se kose sa svim principima na kojima je zasnovano demokratsko društvo.

Jedan od najsvježijih primjera iznošenja stereotipa i predrasuda o romskoj zajednici je i video Marka Marijokovića na Instagramu, objavljen prvog dana 2022. godine. Na pomenutoj objavi baka Dragica, sa kojom Marijoković često zabavlja svoje pratioce, na koljenima drži dijete kome govori da “će ga ukrasti Cigani”.

Alijansa protiv diskriminacije Roma u Srbiji reagovala jena ovu objavu, te kazala da žele da vjeruju da je objava plod nerazumijevanja uzroka i posljedica iznošenja ovakvih izjava u javnost.

„Dužni smo da reagujemo i upozorimo da ‘podgrijavanje’ stereotipa i predrasuda o romskoj zajednici od strane osobe koja je uticajna u javnoj sferi i koju prati više od 300.000 pratilaca itekako može da utiče na povećanje diskriminacije prema Romima, protiv koje se borimo“, naveli su iz Alijanse.

Kakao su kazali, romska zajednica u Srbiji je, nažalost, izložena etiketiranju koje vodi u različite oblike diskriminacije.

„Etiketiranje Roma kao kradljivaca djece dominira kroz duži vremenski period i usađuje se djeci većinskog stanovništva od najranijeg uzrasta, što svakako ne vodi smanjenju diskriminacije i izgradnji tolerantnog društva, već podiže barijere i jača strahove među djecom u najranijem uzrastu“, stoji u reakciji.

Alijansa protiv diskriminacije Roma poziva influensere sa društvenih mreža da izbjegavaju objavljivanje sadržaja koji vrijeđaju i etiketiraju romsku zajednicu i da iskoriste prostor i uticaj koji imaju za rušenje stereotipa i predrasuda.

„Samo zajedno možemo graditi demokratsko društvo, zasnovano na toleranciji i razumijevanju“, kažu iz Alijanse.