Alina Serban: Prevazići antiromski rasizam kroz pozorišnu umjetnost

U 10-minutnom performansu koji je izvela u Médiatheque Matéo Maximoffu, publika, od kojih su mnogi bili Romi, oduševljeno je prihvatila njenu ulogu. Nakon toga uslijedila je sesija pitanja i postalo je jasno da u Francuskoj nedostaju pozitivni uzori Roma

1706
Alina Serban (Foto: Adevarul.ro)

Romska aktivistkinja, glumica i režiserka Alina Serban, kroz umjetnost se suprotstavlja rasističkim stavovima prema Romima u Francuskoj. Alina je bila prva osoba u njenoj porodici koja je završila srednju školu, uprkos teškoj materijalnoj situaciji i periodu kada joj je umro otac dok je imala 17 godina, a majka godine provodila u zatvoru.

Nastavila je pohađati prestižnu školu glume u Bukureštu, a bila je odabrana za studij na Tisch School of Arts u New Yorku. Godinu dana provela je i na Royal Academy of Dramatic Art u Engleskoj.

– Nažalost, nakon završetka komunizma izgubili smo kuću kad mi je bilo osam godina. Onda se moj život stvarno promijenio kad smo otišli živjeti u tradicionalnu romsku okolinu – objasnila je Alina Radio France Internationale.

Ona je napisala dramu “Izjavljujem na vlastitu odgovornost” dok je studirala glumu u New Yorku prije deset godina, a koja govori o njenom burnom djetinjstvu u Bukureštu.

Foto: RFI

U majici sa natpisom “Ja sam Romkinja, ali neću ukrasti vašu djecu”, Alina Serban izašla je na pozornicu za svoj prvi nastup na francuskom.

– Obećala sam sebi da ću jednog dana izvesti cijelu predstavu na francuskom. Željela sam da francuska publika shvati kome aplaudira – objasnila je Alina.

U 10-minutnom performansu koji je izvela u Médiatheque Matéo Maximoffu, publika, od kojih su mnogi bili Romi, oduševljeno je prihvatila njenu ulogu. Nakon toga uslijedila je sesija pitanja i postalo je jasno da u Francuskoj nedostaju pozitivni uzori Roma.

Njena predstava “Velika sramota” govori o ropstvu Roma na području današnje Rumunije koje je ukinuto 1840-ih. O mračnom poglavlju Rumunije, nema javnih govora o ovoj temi, a iz udžbenika okrutni period ropstva je izbačen, piše Radio France Internationale.

Foto: Alina Serban blog

– Nevjerovatno je bilo dovesti moje male rođake da vide ovu predstavu, jer ja do 20. godine nisam znala za ovaj dio naše istorije – rekla je mlada režiserka.

Alina Serban je debitovala na velikom platnu tokom Filmskog festivala U Kanu 2018. godine. Bila je glavna glumica u filmu “Allone on my wedding” u režiji belgijske režiserke Mrte Bergman, a film se trenutno prikazuje u kinima u Francuskoj.

– Radi se o filmu koji je jedan od rijetkih da prikazuje Rome dostojanstveno. Akcenat je na čovječanstvu. To je nešto što danas nedostaje u filmovima – istakla je Alina.

Romske zajednice vijekovima se suočavaju sa diskriminacijom, uključujući i Francusku gdje je više od 10.000 Roma deportovano za vrijeme predsjednika Nicolasa Sarkozyja. U martu 2019. lažne glasine na društvenim mrežama u kojima se tvrdilo da su Romi oteli djecu u Parizu, doveli su do nasilja i ubistva jednog Roma, navodi Radio France Internationale.

(portal-udar.net/rfi.fr)