Američki ambasador u BiH posjetio Udruženje Roma „Euro Rom“

Na sastanku je upućena i jednistvena poruka Udruženja Roma „Euro Rom“, a to je da se Ambasada SAD više uključi rješavanje problema Roma u Bosni i Hercegovini

1460
Foto: Udruženje "Euro Rom"

Ambasador SAD u Bosna i Hercegovine, Eric Nelson, danas je boravio u posjeti Udruženju Roma „Euro Rom“ u Tuzli.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja i mladi Romi i Romkinje koji su predstavili realizovane aktivnosti projekta “Podrška romskim srednjoškolcima u Gradu Tuzla“ koga je finansijski podržalo Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, putem Ambasade SAD u BiH. Ovo je takođe bila prilika da se predstave i ostale aktivnosti Udruženja “Euro Rom“.

Na sastanku  je razgovarano o samom projektu kao i nastavku saradnje, te mogućoj saradnji kroz druge projekte za dobrobit romske zajednice.

Mladi Romi i Romkinje su iznjeli svoje probleme sa kojima se susreću tokom svog školovanja kao i potrebi dalje podrške i realizaciji ovakih projekata, kako bi nastavili jačanje svojih kapaciteta. Ambasadoru Nelsonu je predstavljena ideja otvaranja romskog centra, u kojem bi se održavale radionice i gdje bi se znanje prenosilo na druge.

Ambasador Nelson je izrazio svoje zadovoljstvo kada je u pitanju podrška Udruženja Roma „Euro Rom“ koja se daje mladim ljudima, te rekao da će kroz javne pozive koje objavljuje Ambasada SAD u BiH, podržavati mlade ljude kako bi se osjećali jednako u svim segmentima.

Na sastanku je upućena i jednistvena poruka Udruženja Roma „Euro Rom“, a to je da se Ambasada SAD više uključi rješavanje problema Roma u Bosni i Hercegovini, kao i da se formiraju posebni programi, koji bi bili namjenjeni isključivo romskim organizacijama.

(portal-udar.net)