Amra Ahmetović: Znanje je ono po čemu se vrednuje jedan čovjek

U narednom periodu, portal Udar će objavljivati serijal tekstova o mladim Romima i Romkinjama iz Bosne i Hercegovine, koji propadaju novoj generaciji sa nekim novim željama, planovima i vizijom

2470
Amra Ahmetović

U narednom periodu, portal Udar će objavljivati serijal tekstova o mladim Romima i Romkinjama iz Bosne i Hercegovine, koji pripadaju novoj generaciji sa nekim novim željama, planovima i vizijom.

Ono što ih razlikuje od prethodnih generacija, jeste njihova ambicija i savremeno shvatanje problema. Oni su prije svega mladi, puni samopouzdanja, sa novim idejama.

Zajedno želimo da ih sve dobro upoznamo. U prvom tekstu, upoznajte mladu Amru Ahmetović. Ona je vrlo uspješna je učenica trećeg razreda Srednje tehničke škole „Kemal Kapetanović“ u Kaknju.

Amra Ahmetović, uspješna je učenica trećeg razreda srednje tehničke škole „Kemal Kapetanović“ u Kaknju. Ona je odlučila svoje srednje školavanje posvetiti saobraćajnoj struci, iako na početku to nije bio njen prvobitni izbor. Sada je jako sretna što je izabrala baš ovaj smjer.

„Na početku nisam bila sigurna je li saobraćaj ono čime se ja želim baviti, ali sad mi je jako drago što sam to izabrala. Volim konkretne i stručne predmete“, govori Amra.

Učesnica je mnogih školskih sekcija, a jedna od najznačajnijih je saobraćajna sekcija, gdje je imala priliku steći i praktično iskustvo iz oblasti saobraćajne bezbjednosti.

Amra je jako dobro prihvaćena od strane svojih školskih kolega i kolegica, te to doprinosi i njenom trudu i povećava volju za učenjem.

„Amra je dobra učenica. Jedna od boljih i vrijednijih u svom odjeljenju. Školske obaveze uglavnom izvršava na vrijeme i sa uspjehom. Voli stručne predmete više od općih. Također, cijenim njen veseli duh i to što je tim svojim duhom okupila oko sebe dosta prijatelja. Komunikativna je i druželjubiva. Čini mi se da je kolege iz razreda baš cijene i vole“, rekla je Azra Muftić, Amrina razrednica.

Pored školskih obaveza Amra je aktivna i u sportu. Naime, ona još od osnovne škole rekreativno trenira odbojku.

„Odbojka je sport koji ja volim, to je jedan od načina na koji se opuštam. Voljela bih da mogu više vremena posvetiti odbojci. Za sad je to samo rekreativno“, kaže Amra.

Koliko je važno biti aktivan na različitim poljima, u godinama kada mlada osoba izrasta i postaje društveno aktivna govori i Amrino volontiranje u Crvenom križu.

„Volim pomagati drugim ljudima i zato sam počela volontirati u Crvenom križu. To mi je dalo priliku da puno naučim o pružanju prve pomoći, kao i da svaki čovjek može biti društveno koristan“, rekla je Amra.

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ je prepoznalo Amrin trud i volju za učenjem, te je od prvog razreda srednje škole, Amra njihova stipendistica.

Ona posebno naglašava važnost porodice i njihove podrške, te navodi da su oni jako bitan faktor koji joj je uvijek motivacija i kada misli da je nešto nemoguće.

„Smatram da sam tek na prvoj stepenici svog obrazovanja i da je ovo tek početak. Uvijek imam podršku porodice i to mi je jako važno“, rekla je Amra.

Na pitanje koji su njeni planovi za dalje, Amra je jasno rekla da želi da napreduje, da iz dana u dan bude sve uspješnija.

„Nakon što zavšim srednju školu, želim upisati fakultet. Još uvijek nisam sigurna koji fakultet ću odabrati ali će to biti sigurno jedan od tehničkih fakulteta“,  govori ona.

Amra poručuje svim mladim ljudima da se bore za svoja prava i da najviše ulažu u obrazovanje, jer je znanje ono po čemu se vrednuje jedan čovjek.

(portal-udar.net)