Antifašisti marširali Sarajevom povodom Dana pobjede nad fašizmom

Učesnici marša su pjevali partizanske pjesme i nosili slike sa likom Tita, te zastave Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, a pridružili su im se i antifašisti iz susjednih zemalja

1394
Marš protiv fašizma Sarajevo (Foto: Udar)

SDP BiH, Naša stranka i SABNOR KS, po treći put su organizovali Marš antifašista u Sarajevu povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Marš je započeo u 11:30 na Baščaršiji ispred Sebilja, a potom su učesnici krenuli do Vječne vatre, gdje je odata počast antifašističkim borcima i položeno cvijeće. Cvijeće su položile delegacija Skuštine i Vlade Kantona Sarajevo, predstavnici Predsjedništva BiH, Federacije BiH i Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo.

Foto: Udar

– Smatrali smo da smo dobili bitku 1945. godine, ali nažalost, svjedoci smo da se pojavljuju politički pokreti i ideje koje liče na fašizam. U današnjoj borbi protiv fašizma postoji linija fronta, od SAD-a, Brexita, raznih ekstremnih, desničarskih pokreta do Šri Lanke. Naša zona u borbi protiv fašizma zove se BiH i zona odgovornosti za svakog nas pojedinačno su naše dvorište, porodica, prijatelji, kolege i ponovo moramo dobiti ovu bitku kao što smo je dobili 1945. – izjavio je Predrag Kojović iz Naše stranke.

Foto: Udar

Učesnici marša su pjevali partizanske pjesme i nosili slike sa likom Tita, te zastave Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, a pridružili su im se i antifašisti iz susjednih zemalja.

Među prisutnima, veliki broj došao je iz antifašističkih udruženja proisteklih iz Drugog svjetskog rata. Jedan od njih je i Vehbija Begić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945 iz Kaknja.

Foto: Udar

– Danas smo ovdje po treći put s ciljem da pokažemo da ne mislimo svi isto. Stranke koje su na vlasti i ovakav sistem vladavine ne postoje nigdje na svijetu, rade šta hoće, pljačkaju ovaj narod, a ovaj marš je jedan vit otpora tome – istakao je Begić.

Šetnja je nastavljena do Spomenika Djeci Sarajeva, a završena je polaganjem cvijeća i vijenca na spomeniku Josipu Brozu Titu na Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

(portal-udar.net)