Antigypsyism na dnevnom redu u Grupi visokog nivoa EU

1383

Radna grupa EU za suzbijanje rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije, koja okuplja predstavnike država članica EU i predstavnika civilnog društva, stavila je poseban naglasak na raspravu o antigypsyismu na njihovom četvrtom sastanku na visokom nivou koji je  održan protekle sedmice u Briselu.

Antigypsyism (Anticiganizam) je specifičan oblik rasizam prema Romima, Sintima, Travelersima i drugima koji su stigmatizirani kao Romi u javnosti. Iako ovaj termin pronalazi sve veće institucionalno priznanje, još uvijek nema zajedničkog razumijevanja njegove prirode i implikacija. Antigypsyism se često koristi u užem smislu kako bi ukazao na stavove protiv Roma, ili na izražavanje negativnih stereotipa u javnoj sferi ili govoru mržnje. Međutim, antigypsyism izaziva mnogo širi spektar diskriminatornih izraza i praksi, uključujući mnoge implicitne ili skrivene manifestacije. Antigypsyism nije samo ono što se govori, već i to šta se radi i šta se ne čini da bi se popravila situacija Roma. Da bi se ovaj termin prepoznao kao i sav njegov uticaj, presudno je preciznije razumijevanje istog.

Vera Jurova, europska komesarka za pravdu, potrošače i ravnopravnost polova, izrazila je duboku zabrinutost zbog široko rasprostranjenog društvenog prihvaćanja antigypsyisma. Kao primer primila je slučaj govora mržnje i prijetnji smrću protiv češkog romskog pjevača Gypsy.cz, gdje je domaći sud kaznio počinitelje sa samo 4 eura. Sudski slučajevi kao što je ovaj šalju pogrešnu poruku kada je u pitanju suzbijanje antigypsyisma I govora mržnje.

Članica Europskog Parlamenta Soraya Post naglasila je hitnu potrebu da se antigypsyism predstavi kao osnovni uzrok diskriminacije i mržnje prema Romima i pozvala je sve vlade i nosioce dužnosti da preuzmu odgovornost za svoje građane. Ona upozorava: “Europa je ponovo na raskrsnici. Ekstremističke partije ulaze u vlade, ksenofobični glasovi postaju sve češći i toleriraju ih čak i članovi vlada “.

Jamen Gabriela Hrabanova, direktorica ERGO mreže, predstavila je u svoj referentni dokument o antigypsyism i istakla važnost fokusiranja na većinsko stanovništvo u borbi protiv antigypsyisma: “Bitno je naglasiti da antigypsyism nije” manjinsko pitanje “. To je fenomen našeg društva, koji ima svoje porijeklo u tome kako većinsko stanovništvo gleda i tretira one koje smatraju “Ciganima”. Da bismo se borili protiv antigypsyisma, naša pažnja treba da se prebaci na većinsko stanovništvo, istovremeno podižući glasove onih koji su dramatično pogođeni antigypsyismom,  oni koji su obično ušutkani “.

Agencija za temeljna prava EU predstavila je nalaze drugog istraživanja o diskriminaciji i mržnji prema manjinama širom EU. Istraživanje pokazuje da se Romi i ljudi afričkog porijekla suočavaju velikim nivoom diskriminacije i mržnje širom Europe, što ih pogađa u svim oblastima života i najizraženije je kada traže posao. Romi su najčešće žrtve govora mržnje, uznemiravanja i nasilja, kao i etničke diskriminacije u odnosu na bilo koju drugu grupu, ali tri četvrtine ispitanika ne znaju ni jednu organizaciju koja nudi podršku žrtvama i ne znaju za odgovarajuće zakonodavstvo koje ih štiti. Zbog nedostatka povjerenja, znanja i resursa, neprijavljivanja incidenata diskriminacije i mržnje i dalje ostaje veliki izazov. Izvještavanje o uznemiravanju nastalo iz mržnje i diskriminaciji relevantnih službi se nije povećalo od 2008. godine.

Rezultati istraživanja pokazuju ozbiljnost diskriminacije i mržnje prema Romima u Europi. Poziva se Europska komisija da angažira Agenciju za temeljna prava da obavi studiju/ istraživanje o antigypsyismu u zemljama EU i zemljama kandidatima i da pruži dublju analizu istraživanja EU MIDIS II promatrajući strukturne i institucionalne diskriminatorne prakse i politike.

Mreža ERGO, zajedno sa Centralnim savjetom njemačkih Sinta Roma i Europskom mrežom protiv rasizma, pozivaju države članice EU da poduzmu ciljane mjere protiv antigypsyisma. Ovo bi trebale uključiti u nacionalne strategije integracije Roma i nacionalne akcione planove protiv rasizma. Potrebno je prikupiti podatke o zločinima iz mržnje prema Romima i njihovoj imovini kako bi se nacionalnim vlastima omogućilo da analiziraju trendove zločina iz mržnje koji utiču na Rome i da razvijaju djelotvorne odgovore kako bi osigurali evidentiranje, gonjenje i adekvatnu podršku žrtvama rasističkog nasilja i govora mržnje.

Originalni tekst na engleskom jeziku, možete pronaći na ovom linku.

(portal-udar.net)