Antonella Lerca, prva transrodna osoba u borbi za vlast u Rumuniji

"Dosta mi je bogatih bijelih povlaštenih muškaraca koji donose odluke za ranjive zajednice u Rumuniji"

1139
Antonella Lerca (foto: The Advocate)
Antonella Lerca (foto: The Advocate)

Antonella Lerca, tridesetogodišnja aktivistica romske nacionalnosti za seksualna prava bit će prva transrodna osoba koja se kandidovala za javnu funkciju u Rumunjskoj  na lokalnim izborima u septembru. Antonella Lerca je naime transrodna žena romskog porijekla, a pokrenula je svoju kampanju za kandidovanje kao nezavisna kandidatkinja za Bukureštansku regiju na lokalnim izborima 27. septembra.

“Dosta mi je  bogatih bijelih povlaštenih muškaraca koji donose odluke za ranjive zajednice u Rumuniji”, rekla je 30-godišnja Lerca britanskoj LGBT novinskoj stranici Pink News.

Mislila je na “romsku zajednicu, transrodnu zajednicu i zajednicu seksualnih radnika”, kojoj pripada.

Antonella Lerca (foto: Cosmopolitan.ro)
Antonella Lerca (foto: Cosmopolitan.ro)

Lerca, koja je prva transrodna osoba koja se kandidirala za javnu funkciju u Rumunjskoj, požalila se zbog nepostojanja LGBT lica u rumunjskoj politici i rekla da će se oslanjati na svoje osmogodišnje iskustvo kao aktivistkinja za ljudska prava koja podržava “ranjive zajednice”, te će  mobilizirati birače i izvršiti promjene na Bukureštanskoj političkoj sceni.

Prema informacijama koje su dostupne na njenoj web stranici, Lerca će se kandidovati  sa tri prioriteta: socijalna zaštita i javne usluge, ženska prava i borba protiv diskriminacije, te raditi na ekološkoj osvještenosti grada. Obećava „financiranje i ulaganja za socijalno stanovanje i smanjene cijena stanarine“.

Interesovanje Lerce za  politikom probudilo se nakon  što je rumunjski parlament u junu usvojio zabranu „propagiranja teorija i mišljenja o rodnom identitetu prema kojoj je spol odvojeni pojam od biološkog spola“.

Zakon je naišao na otpor u civilnom društvu i akademskim krugovima, a mnogi su ga proglasili napadom na slobodu izražavanja i političkim uplitanjem u obrazovanje. Rumunjski predsjednik Klaus Lohannis odbio je ozvaničiti  zakon, za koji je rekao da posjeduje elemente “cenzure”, te je tražio da se isti poništi od strane  Ustavnog suda Rumunije.