APEL ZA POMOĆ: Kad institucije otkažu, humanitarna pomoć postane jedina nada

975
Porodična kuća Jašarevića

Pre više od godinu dana u selu Brestovac ubijen je Saša Jašarević. Iza sebe je ostavio tridesetrogodišnju suprugu i četvoro maloletne dece. Sam taj događaj je bio medijski ispraćen, ali šta se desilo sa tom romskom porodicom niko ne zna. Dragana Jašarević, supruga preminulog, danas se hrabro bori kako bi obezbedila svojoj deci osnovne stvari za život, ali pred njom su brojne prepreke.

Posle tog događaja život porodice Jašarević je iz korena promenjen i osuđen na siromaštvo i borbu za egzistenciju.

Pre godinu dana u izjavi za Jugmedia, Dragana je govorila da je upozoravala policiju da ubica njenog muža ima oružje kojim im može nauditi, ali iz policije nisu reagovali.

Slučaj ni do danas nije razrešen i čeka se zatvorska kazna ubice (osuđen je na 10 godina zatvora, ali je i dalje u pritvoru).

I ovo nije jedini primer da institucije ne rade svoj posao ili se čak ne odazivaju na pozive.

Od lokalnih institucija i danas nema ni traga ni glasa.  Kada je Dragana tražila pomoć od Centra za socijalni rad za školovanje dece, oni su dali knjige osnovcima. Za stariju decu, nisu imali razumevanja.

-Ne možemo uraditi ništa, srednja škola svakako nije obavezna – rekli su iz Centra. U opštini su  rekli  da nemaju sredstva u budžetu za mesečne karte. Pored toga obratila se NVO-ima iz Niša i Leskovca, ali su joj svi zatvorili vrata.

Republika Srbija sebe naziva socijalnom državom i to stoji u Ustavu države, ali Dragana već godinu dana stoji pred zatvorenim vratima institucija.

Posle ovog kobnog događaja Dragana je na sve načine pokušala da svojoj deci obezbedi minimalne uslove za život i školovanje, ali to postaje sve teže. Zbog toga što ona nije mogla da završi osnovnu školu, jer je živela u siromašnoj porodici, teško joj je da pronađe posao. Prijavila se u fabrici Aptiv, ali nije primljena, i dalje je na birou i u potrazi je za poslom.

Iako ona nije mogla da završi školu, silno želi da njena deca to uspeju i kako ona kaže, da imaju svoje „parče hleba“.

Od četvoro sinova dvojica su srednjoškolci, a dvojica osnovci. Treću nedelju za redom srednjoškolci nisu u mogućnosti da putuju do škole i nazad, jer majka nema para da im plati mesečne karte do Niša i do Leskovca.  Često se govori kako romska deca ne žele da se obrazuju bez da uzmu u obzir finansijsku situaciju Roma i širi društveni kontekst.

Za ovu porodicu je ova godina ključna, jer je najstarijem sinu ovo poslednja godina školovanja i ukoliko je uspešno završi, moći će da pomaže majci i sam pronađe posao i pomogne u školovanju svoje braće.

Uskoro će i  zima, a ova  porodica ne zna kako će je preživeti bez ogreva, šporeta i hrane.

Situacija koja je zadesila ovu romsku porodicu iz Brestovca može se desiti svakom od nas i zato budimo solidarni i pomozimo porodici Jašarević.

Naše malo, ovoj porodici može značiti puno i može značiti život. Ukoliko ste u mogućnosti, pomozite porodici Jašarević-

Broj računa: 265-0000005665044-51
Ul. Slobodana Jovića 44, Brestovac
Broj telefona: 061/206-9580

(portal-udar.net/Opre Roma Srbija)