Apel za pomoć: Nurif i Hajra iz Bijeljine bez penzije i krova nad glavom

629
Nurif Hokić (Foto: Udar)

Nezaposlenost i neobrazovanje među romskom populacijom u BiH najčešće su posljedica siromaštva i diskriminacije. U začaranom krugu siromaštva najviše ispaštaju starija lica koja nemaju penziju. Veliki je broj ovakvih primjera u Bijeljini, koje svakodnevno srećemo na ulici, a da to i ne primijetimo.

Svakodnevno na ulici vidimo starije osobe romskog porijekla kako prosjače i traže po kontejnerima, ponekad im prolaznici pruže novac ili nešto kupe od hrane, ali nerijetko vidimo i one koji ih otjeraju i vrijeđaju.

Životna priča naših sagovornika, Nurifa Hokića (72) i Hajre Islamović (71) veoma je potresna. Rođeni su u Bijeljini gdje i žive, ali bez krova nad glavom.

Nurif je za portal Udar ispričao detalje iz svog života, te kako njegova nevjenčana supruga i on nisu imali djece.

„Bilo bi lijepo da smo ih imali, pa bi nam pomogli da preživimo“, kazao je.

U mladosti, ovaj bračni par nije bio zaposlen tako da nemaju penzije, a jedino primanje im je socijalna pomoć i tuđa njega od Centra za socijalni rad. Od tih primanja plaćaju kiriju i preživljavaju. Nisu radno sposobni. Nurif ima visok pritisak i srčani je bolesnik, ali pored bolesti koje ima on ipak skuplja otpad iz kontejnera da bi preživjeli, jer primanja koje ima nisu dovoljna za život.

Njegova supruga je imala moždani udar, i ne može da se kreće bez njegove pomoći. Kaže kako mu je jako teško da sve postigne, ali da nekako uspijeva. Međutim, najveći problem mu je, kaže, što nemaju svoj krov nad glavom.

„Pokušao sam da apliciram na projekat za stambeno zbrinjavanje Roma, pa čekam da se zgrade naprave, i ja se nadam da ću dobiti krov nad glavom“, izjavio je Nurif.

Foto: Udar

Naš sagovornik kaže da je kuća u kojoj živi jako neuslovna, i da se vidi zemlja.

„Duva sa svih strana, kupatila nema niti wc, i krov prokišnjava“, kazao je.

Navodi da zbog skupljanja otpada ne može da nađe drugu kuću pod kirijom, da je jeftina. „Ljudi su puni predrasuda. Odmah kažu – ti si prljav, bježi tamo“, kaže Nurif.

Nurif moli sve dobre ljude koji mogu i žele da mu pomognu, da uplate novac na njegov račun 571-030-01042430-44 KOMERCIJALNA BANKA, ili doniraju hranu ili odjeću na adresi Petra Kočića 50, Bijeljina, 76300.