Aplikacija za pravnu pomoć – Beskontaktne usluge pravne pomoći u vrijeme COVID-19

Aplikacija za pravnu pomoć fleksibilno je i održivo sredstvo. Građanima će ostati na raspolaganju, tokom i nakon pandemije

778

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Saveznog ureda za vanjske poslove, u saradnji sa NVO ‘Vaša prava BiH’ i IT kompanijom Ministry of Programming podržali su razvoj Aplikacije za pravnu pomoć, online platforme koja je pokrenuta kao mjera odgovora na Covid-19 da bi relevantne informacije bile ponuđene na jednom mjestu onima kojima je to potrebno.


Uz prisustvo ambasadorica SR Njemačke Margret Uebber, te predstavnika i predstavnica nevladinih organizacija i drugih partnera, danas je održana promocija i službeno pokrenuta aplikacije..

Uebber je rekla kako su neizvjesna vremena, uzrokovana pandemijom Covid-19, nanijela  najviše štete najugroženijoj populaciji. Od nasilja u obitelji do ekonomske nesigurnosti, kršenja radnih prava do socijalnih davanja, građanima Bosne i Hercegovine prijeko je potrebna pravna zaštita.

-Aplikacija za pravnu pomoć omogućit će građanima da traže pravne informacije i smjernice o svojim pravima, iz sigurnosti vlastitog doma – kazala je Ubber.

Aplikacija za besplatnu pravnu pomoć poslužit će građanima da identificiraju dezinformacije, ostanu informirani na činjeničnoj osnovi, posebno u vrijeme rasprostranjenih neprovjerenih informacija.

Pravnici koji rade za nevladinu organizaciju Vaša prava BiH odgovorit će na pitanja građana i uputiti ih u najbliži ured za pravnu pomoć, u slučaju da im je potrebna dugoročna pomoć, a iz GiZ-a su naveli da Aplikacija pruža i mapu ureda za pravnu pomoć širom Bosne i Hercegovine, koja bi korisnicima trebalo da omogući da prema potrebi traže pomoć u svojoj lokalnoj zajednici.

-Osim putem mobilne aplikacije, sve usluge su dostupne i na web stranici Vaša prava BiH: Vaša prava BiH (pravnapomoc.app), a građani će imati koristi i od anonimiziranih odgovora, koji su dati drugim korisnicama i dostupni su na platformi – navodi GIZ.

Aplikacija za pravnu pomoć fleksibilno je i održivo sredstvo. Građanima će ostati na raspolaganju, tokom i nakon pandemije.

(Portal Udar)