Asocijacija mladih Roma “AKSIOM” održala proteste ispred ambasade Češke u Sarajevu

Brutalnost policije koja se završila kobno, razlog je što su romski aktivisti i aktivistkinje širom Evrope, nakon smrti Stanislava Tomaša, organizovano krenuli u masovne proteste

1000
Foto: Udar

Asocijacija mladih Roma “AKSIOM” danas je u Sarajevu organizovala mirni protest povodom smrti Stanislava Tomaša, Roma iz Češke Republike, sredinom juna u češkom gradu Teplice, za koju romski aktivisti smatraju da je nastupila nakon grubog postupanja policije.

Video snimak je tada pokazao policajca kako nekoliko minuta kleči na njegovom vratu, a Tomaš je kasnije preminuo u kolima hitne pomoći, rečeno je tokom protesta.

Kako je rečeno, brutalnost policije koja se završila kobno, razlog je što su romski aktivisti i aktivistkinje širom Evrope, nakon smrti Stanislava Tomaša, organizovano krenuli u masovne proteste sa kojih su poslali jasnu poruku “Stop rasizmu – Romi neće da ćute“.

Foto: Udar

Protest je organizovan ispred Ambasade Češke Republike u BiH gdje su aktivisti ove asocijacije pročitali svoje zahtjeve koje će naknadno uputiti i zvanično.

Među njima je zahtjev za nezavisnim provođenjem istrage u vezi sa smrću Stanislava Tomaša.

Slični protesti su dosad održani u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Kosovu, Rumuniji, Bugarskoj i drugim zemljama širom Evrope.