Banja Luka: Pomoć za Rome u obrazovnom procesu

Grad Banjaluka već dugi niz godina, još od 2005. godine, prije početka školske godine dodjeljuje bespletno udžbenike za romsku djecu koji idu u osnovnu školu, a za srednjoškolce i studente jednokratnu novčanu pomoć

1945
Dodjela udžbenika u Banjaluci (Foto: Udar)

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke, Srđan Amidžić uručio je danas u Klubu nacionalnih manjina Republike Srpske u Banjaluci besplatne udžbenike, školski pribor i nove školske torbe za 18 učenika romske populacije koji pohađaju osnovnu školu. Istovremeno uručena je jednokratna novčana pomoć u visini od 500 KM za šest srednjoškolaca i jedanog studenta pripadnike romske nacionalne manjine.

Branka Bajrić majka je dvoje osnovaca. Kaže da im je ova pomoć dobro došla, jer su nezeposleni i ona i suprug. A djeca će se, kaže Branka, obradovati udžbenicima i novim školskim torbama.

Branka Bajrić (Foto: Udar)

“Dvoje moje djece dobilo je udžbenike, školski pribor i nove torbe, što mi nismo imali u naše vrijeme, a njihovo je sada samo da uče”, rekla je Bajrić. Ona je kazala da za njenu porodicu to predstavlja veliku pomoć i naglašava da je veoma važno da romska djeca pohađaju školu.

Senija Smoljić, majka je dvoje školaraca koji idu u osnovnu školu, a djevojčica njene sestre kreće u srednju školu. Došli su u Klub nacionslnih manjina u Banjaluci i preuzeli knjige za njenu djecu i novčanu pomoc za sestrinu kćerku.

Svaka pomoć je dobro došla jer su ona i suprug nezapiseleni, rekla je za portal “Udar” Senija Smoljić.

Smatra ovo lijepim gestom Gradske uprave Banjaluka, što svake godine obezbjeđuju udžbenike i školski pribor za romsku djecu, ali i novčana sredstva za srednjoškolce i studente. Kako kaže, veoma je važno da ta djeca pohađaju nastavu, da se obrazuju, kako bi kasnije imali bolje mogućnosti za zaposlenje i samim tim bolje uslove za život.

Kaže da njeno dvoje djeca pohađaju Osnovnu školu “Branko Radičević” u Banjaluci, te da su vrlodobri učenici i redovni na nastavi.

Vesna Radonjić ima kćerku koja je završila srednju medicinsku školu. Trenutno školuje djevojčicu koja polazi u šesti razred osnovne škole. Kaže da će im dobro doći to što su besplatno dobili udžbenike i školski pribor, jer teško je školovati djecu, ako su roditelji nezaposleni kao što je slučaj kod nje. Ona ne radi, a suprug radi povremeno kod privatnika, što nije dovoljno za pristojan život i školovanje djece.

Ćamil Omanović (Foto: Udar)

Grad Banjaluka već dugi niz godina, još od 2005. godine, prije početka školske godine dodjeljuje bespletno udžbenike za romsku djecu koji idu u osnovnu školu, a za srednjoškolce i studente jednokratnu novčanu pomoć, rekla je viši stručni saradnik za nacionalne manjine Grada Banjaluka Vesna Marić.

“Ovaj put smo dodijelili udžbenike za 18 učenika koji pohađaju osnovnu školu. Osim toga Grad je i ove, kao i ranijih godina, obezbijedio jednokratnu novčanu pomoć u visini od 500 KM za šest srednjoškolaca i jednog studenta”, rekla je Marić.

Ona je istakla da se u Banjaluci iz godine u godinu smanjuje broj učenika koju pohađaju srednju školu. Osim ovoga, Grad obezbjeđuje sredstva za mjesečne karte i topli obrok za učenike romske nacionalnosti. Za ove potrebe, Grad Banjaluka izdvojio je 10 hiljada konvertibilnih maraka.

Na ovoj podršci zahvalio se i predsjednik KUD Roma ”Veseli brijeg” Ćamil Omanović. On je istakao dobru saradnju i razumijevanje Gradske uprave Banjaluka za potrebe Roma, prije svega romske djece, kojima pružaju pomoć u obrazovanju, što je od velikog značaja za Rome u Banjaluci.

(portal-udar.net)