Bećirović: Romi moraju biti uključeni u sve demokratske procese

334

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predstavnicima Internacionalne romske unije-1971 (IRU-1971) Mehmedom Mujićem, Fadilom Hrustićem i Nedimom Sivčevićem i tom prilikom naglasio da će se kao član Predsjedništva BiH zalagati da Romi u BiH ostvaruju puna ljudska prava i građanske slobode.

Prvi potpredsjednik IRU-1971 Mehmed Mujić istakao je da ovakvi susreti doprinose nastojanjima Internacionalne romske unije-1971 da ostvari bolje rezultate za Rome u BiH te da državna vlast podupre aktivnosti lokalnih organa.

Mujić i Bećirović
Mujić i Bećirović

Tokom susreta Bećirović je uputio je čestitku Romima u Bosni i Hercegovini i svijetu povodom Svjetskog dana Roma.

Poručio je da je Svjetski dan Roma prilika da se ukaže da Romi moraju biti uključeni u sve demokratske procese, bez diskriminacije. Izgradnja i razvitak društva utemeljenog na demokratskim vrijednostima i slobodama, te zaštiti ljudskih i manjinskih prava je općeprihvaćeni međunarodni standard kojem teže najrazvijenije države svijeta.

Ovo je već drugi put za kratko vrijeme da se Denis Bećirović susreće sa aktivistima romskih organizacija, što pokazuje senzibilitet za manjinske probleme. Međutim, u narednom periodu vidjeće se koliko će se vladajuće strukture na državnom nivou sa uopštene verbalne podrške okrenuti konkretnom rješavanju problema Roma u BiH.