Benjamina Karić zvanični prijedlog SDP-a za gradonačelnicu Sarajeva

Dodaje se kako je javnosti poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava

1382
Benjamina Karić (Foto: Fena)

Povjereništvo sarajevskog SDP-a danas je jednoglasno odlučilo da će doc.dr. Benjamina Karić biti novi prijedlog SDP-a BiH za gradonačelnicu Sarajeva.

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije.

Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju – navodi se u saopćenju KO SDP Sarajevo.

Dodaje se kako je javnosti poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc.dr. Karić se izjašnjava kao Ostali. Benjamina Karić dolazi iz porodice koja oslikava multinacionalno Sarajevo za kakvo se SDP zalaže – navodi se u saopćenju.

Doc.dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka je jednog djeteta.

Povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju je za sve nas bio veliki šok i još veće razočarenje. Kao i mnogi građani Sarajeva, i mi smo to željno iščekivali jer smo u tome vidjeli pozitivnu promjenu i novu nadu. Građani Sarajeva su svojom nesebičnom podrškom pokazali šta misle o ovom bosanskohercegovačkom velikanu – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da „nakon neprincipijelnog ponašanja pojedinih vijećnika prilikom glasanja u Gradskom vijeću Sarajeva, mogli smo naslutiti da će Bogićević povući svoju kandidaturu“. Njegov nesalomljivi karakter i odlučnost su upravo ono što ga najbolje opisuje i ono zbog čega ćemo mu uvijek biti zahvalni – navode iz SDP-a.

Opredijelili smo se za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. Kandidatura doc.dr. Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti. Ubijeđeni smo da će Benjamina Karić biti gradonačelnica kakvu Sarajevo zaslužuje: obrazovana, ambiciozna, cijenjena u društvu, elokventna, pravična, mlada i uspješna, širokih životnih pogleda, tolerantna i suosjećajna, a uz sve to i istinski socijaldemokrata – navodi se u saopćenju.

U ovoj partiji vjeruju da će doc.dr. Karić dobiti podršku kako Gradskog vijeća Grada Sarajeva tako i građana Sarajeva. Sarajlije zaslužuju gradonačelnicu kojom će se ponositi, saopćeno je iz te partije.

(Portal Udar)