BEOGRAD: Otvoreno predstavništvo Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu

Otvaranje Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu Srbija i Fonda za obrazovanje Roma u Beogradu dokaz je koliko Srbija ulaže napore da se očuvaju romski jezik i kultura, koliko se zalaže za obrazovanje, veće učešće Roma u javnom životu, borbu protiv diskriminacije i poštovanje socijalne jednakosti i ljudskih prava

584

Predstavništvo Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu (ERIAC) i novo sedište Fonda za obrazovanje Roma (REF) svečano je otvoreno u Beogradu.

Željko Jovanović, predsednik Upravnog odbora ERIAC-a poručio je da ova kancelarija predstavlja veliku stvar za Rome regiona i cele Evrope. Otvaranju je prisustvao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je najavio da će u javnoj administraciji posao dobiti stotinu mladih Roma.

Željko Jovanović

Otvaranje Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu Srbija i Fonda za obrazovanje Roma u Beogradu dokaz je koliko Srbija ulaže napore da se očuvaju romski jezik i kultura, koliko se zalaže za obrazovanje, veće učešće Roma u javnom životu, borbu protiv diskriminacije i poštovanje socijalne jednakosti i ljudskih prava, rekao je predsednik Vučić.

Srećan sam što možemo da se borimo za inkluziju Roma, za različitost i poštovanje svih drugačijih .Ne bih da govorim o ranjivosti, već o potencijalu koju imaju Romi u Srbiji, ali i celoj Evropi – istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Romi danas predstavljaju najmlađe stanovništvo u Srbiji i među njima je ogroman broj mladih talentovanih ljudi, budućih umetnika, naučnika, vrhunskih radnika bez kojih nećemo moći da gradimo auto-puteve, pruge, bez kojih neće moći da rade pozorišta, bioskopi, druge institucije, naglašeno je na otvaranju.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova podržava ERIAC-ov rad i Nemačka je posvećena podršci Romima.

Prema rečima šefa Delegacije EU u Srbiji, Sema Fabricija, Romi su najveća manjina u Evropi, a istovremeno su i najranjiviji zbog diskriminacije, koja je izazvana i ekonomskim razlozima.

Sem Fabrici

Ističe da EU zagovara bolju integraciju Roma i dodaje da je Unija do sada izdvojila 30 miliona evra bespovratnih sredstava kako bi se u Srbiji rešavalo stambeno pitanje, zapošljavanje i obrazovanje Roma.

Zamenik predsednika Fondacije za otvoreno društvo, Aleksander Soroš, pozdravio je  posvećenost Srbije i naveo da je otvaranjem prvog ogranka ERIAC-a u Beogradu, Srbija postavila  novi standard za Zapadni Balkan i Evropu.

Nadam se da će i ostali lideri u regionu i Evropi slediti ovaj primer –  rekao je Soroš ističući da su on i njegov otac nastojali od osamdesetih godina dvadesetog veka da unaprede romsko obrazovanje, kulturu, romsko vođstvo i ekonomsko preduzetništvo.

Aleksandar Soroš

Željko Jovanović, predsednik Upravnog odbora ERIAC-a naglasio  je da veliki broj Roma živi u strahu da li će moći da zadrže svoje stanove, plaše se desničarskih napada, a deca nisu sigurna da li će završiti školu.

Europski romski institut za umjetnost i kulturu (ERIAC) koje danas ima svoj stalni prostor u centru Berlina, otvoren je u junu 2017. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke i Fondacije za otovreno društvo. To je mjesto okupljanja najistaknutijih romskih umjetnika i umjetnica iz čitave Evrope.

(Portal Udar)