Beogradskog Youtubera optužuju da je iskorištavao siromašnog romskog dječaka za klikove i zaradu

659
Foto: Screenshot (Kurir.rs)

Nakon samoubistva mlade Youtuberke iz Srbije Kristine Kike Đukić (21), koja je, kako tvrde njeni bližnji, godinama trpila nasilje na društvenim mrežama, ali i najnovijih podataka nevladine organizacije Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) da influenseri utiču na mišljenje čak 40 posto mladih ljudi, otvoreno je pitanje kakav sadržaj influenseri pružaju mladima koji ih prate na internetu, i to mahom maloljetnicima, piše Kurir.

Jedan od neslavnih primjera je i youtuber Miloš Kostić, poznatiji kao Kimi, sa više od milion pratilaca na društvenim mrežama. U žižu javnosti dospio je u julu ove godine klipom na kojem bahato prazni vodu iz gumenog bazena s terase svog stana u Beogradu na vodi, a poznat je po tome što se na mrežama hvali luksuznim životom, skupim kolima koja vozi i žurkama na jahtama.

Ipak, najopasniju poruku svojim mladim fanovima šalje odnosom prema od sebe slabijim i siromašnijim.

Tako je prošle godine objavio više snimaka s jednim dječakom romske nacionalnosti koga je snimao kada ga je odveo u kupovinu, na bazen i u teretanu.

Zbog korištenja djeteta iz ugrožene socijalne kategorije na ovakav način, a sve pod plaštom navodnog dobročinstva, čak ga je njegov nekadašnji prijatelj Youtuber Bogdan Ilić, poznatiji kao Baka Prase, u javnosti optužio da iskorištava dječakovo siromaštvo zarad zarade.

Sa ovom ocjenom slažu se i predstavnici Romskog centra za žene i djecu iz Srbije „Daje“.

„Pravo pitanje je da li je taj Youtuber Kimi imao pismenu saglasnost roditelja djeteta da ga snima, jer tako zakon nalaže. Ako nije, a snimao ga je zarad profita, to je zloupotreba tog djeteta, što na njega može ostaviti trajne posljedice. Pitanje je da li to dijete u školi ismijavaju zbog toga i da li će možda skliznuti u vršnjačko nasilje. Pitanje je kako će na sve to gledati kad odraste i shvati da je zloupotrijebljen. Ovakvi snimci siromašnoj djeci šalju poruku – Nađite sponzora ako hoćete da trenirate i idete na bazen, neka vam on plaća jer ste vi siromašni“, kazali su iz ovog udruženja za Kurir.