Berton upozorio na negativno izvještavanje o romskoj populaciji nakon pucnjave u Brčkom

1341
Foto: Otisak.ba

Misija OSCE-a u Bosni Hercegovini pozvala je danas sve građane da rade na jačanju međukulturalnog dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja, uz poštivanje kulture i historije različitih etničkih grupa.

Ovaj poziv uputio je šef Misije Bruce Berton nakon negativnog i diskriminirajućeg izvještavanja pojedinih medija prema romskoj populaciji u vezi s pucnjavom koja se dogodila prošle sedmice u Brčko Distriktu.

“Misija OSCE-a pažljivo prati ovaj slučaj, a ovakvo izvještavanje pojedinih medija rezultiralo je daljnjim širenjem negativnih komentara na društvenim mrežama” – dodao je Berton.

Napomenuo je da oni u potpunosti podržavaju princip slobode izražavanja, ali je naglasio da su protiv diskriminatornih komentara koji stvaraju atmosferu straha među različitim etničkim grupama i nacionalnim manjinama u državi.

 “Vjerujemo da će građani Brčko Distrikta BiH nastaviti podržavati temeljne principe nediskriminacije za sve” – naveo je Berton u saopćenju.

Tri osobe su povrijeđene u pucnjavi koja se dogodila u srijedu 20. februara u Željezničkoj ulici u Brčkom. Tog dana je Đ.O. 1983. godište pucao iz pištolja i nanio povrede 23-godišnjoj Š.Š, 25-godišnjem Š.Š. iz Brčkog i 36-godišnjem H.A. iz Modriče.

Povrijeđene osobe su prebačene u Zdravstveni centar u Brčkom. Djevojci su konstatovane teške tjelesne povrede, dok su muškarci zadobili lakše povrede.

Uviđaj su obavili policijski službenici Policije Brčko distrikta pod nadzorom dežurne tužiteljice.

(FENA)