Besparica prijeti da ugasi Savez i udruženja: Težak materijalni položaj Roma u RS

680
Aleksandar Mašić

Ukoliko se hitno ne obezbijedi podrška projektima romskih udruženja i više novca iz lokalnih i republičkog budžeta, većina opštinskih i gradskih udruženja, te Savez Roma Republike Srpske biće ugašeni.

To je za Srpskainfo izjavio Aleksandar Mašić, predsjednik Saveza romskih udruženja Republike Srpske i predsjednik Udruženja Roma u Gradiški. On naglašava da je sadašnja situacija nepodnošnjiva, posebno u oblasti stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja.

– Romima u Republici Srpskoj odavno nije bilo teže. Situacija je alarmantna ali je problem što naš glas niko od onih koji odlučuju ne želi da čuje ili ignoriše probleme na koje ukazujemo. Izuzetak su Bijeljina, Modriča i Šamac, gdje je situacija povoljna i gdje nemamo razloga za bitnije zamjerke – kazao je Mašić.

U tri navedene sredine, naglašava Mašić, izradili su socijalne karte uz pomoć Saveza Roma, te ih primjenjuju u rješavanju svakodnevnih potreba ove populacije. On je rekao da su u više sredina, pomenuvši Gradišku, Prijedor, Banjaluku, Prnjavor, Srbac, Doboj i još nekoliko lokalnih zajednica, usporeni ili potpuno obustavljeni projekti izgradnje ili adaptacije kuća za Rome.

Predsjednik Saveza Roma Republike Srpske ukazao je i na posljedice epidemije virusa korona po romsku zajednicu.

– U Gradiški smo dobili 16 prehrambenih paketa u posljednjih godinu, što je nedovoljno. Nisu se ni u drugim opštinama i gradovima, osim pomenutih pozitivnih primjera, naročito iskazali prema Romima. Stariji, bolesni, iznemogli, siromašni Romi koji traže pomoć u hrani, uglavnom dobijaju negativne odgovore ili nas upućuju kojekuda, od jednih do drugih, u Opštinu, Centar za socijalni rad, Crveni krst, mjesnu zajednicu – objašnjava Aleksandar Mašić.

On smatra da bi odbornici romske nacionalnosti, inače predstavnici nacionalnih manjina u lokalnim skupštinama, trebali se više angažovati i snažnije se boriti za Rome.

– U Prijedoru smo žrtve političke borbe za vlast, kao i na nivou BiH, a gdje se veliki i snažni sudaraju stradaju mali i nejaki. Takav je status Roma u Prijedoru, gdje se u posljednjih pet godina ne dešava ništa vrijedno pomena – navodi Mašić jedan od loših primjera.

Posebno se osvrnuo na zapošljavanje i školovanje.

– Mnogi Romi su dobili otkaze na poslu u toku epidemije korone. To je još više ugrozilo njihov materijalni položaj, njihove porodice dovedene su do očaja, prosjakluka. Kada analiziramo posljednju deceniju, nema vidnog poboljšanja u sferi zapošljavanja od 2012. godine – kategoričan je Aleksandar Mašić.

Stambeno zbrinjavanje je u stagnaciji u posljednje tri godine, kada je u Gradiški proveden projekat Ministarstava za ljudska prava i izbjeglice i izgrađeno nekoliko kuća za Rome. Od tada je, kaže, i po ovom pitanju, sve stalo. On naglašava da 30 posto Roma u cijeloj Republici Srpskoj ima potrebu za stambenim zbrinjavanjem. Kao pozitivan primjer naveo je školovanje djece u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima.

– Tu smo zadovoljni, nama pomaže Vlada Republike Srpske. Od drugog do devetog razreda dobijaju besplatne udžbenike. Grad Gradiška obezbjeđuje autobuske karte za romske učenike. Neophodne su stipendije za Rome koji pohađaju srednje škole, jer je to od posebne važnosti i za Rome, kao i za lokalne zajednice – navodi Mašić za Srpskainfo.

Na području Republike Srpske, prema podacima Saveza romskih udruženja, živi od 35.000 do 40.000 Roma, zavisno od migracija. U Bijeljini živi 2.500, u Gradiški 1.700, u Prijedoru 900 Roma. To su tri grada sa najbrojnijim romskih zajednicama u Republici Srpskoj.

Odbornici

Devet Roma ima odbornički status u isto toliko lokalnih skupština u Bosni i Hercegovini. Oni su se kandidovali kao nezavisni kandidati uz pomoć i podršku romskih udruženja.

Praksa je pokazala da oni, kaže kaže Aleksandar Mašić, djelujući isključivo u skupštinskoj većini, mogu bitnije uticati i na bolji status zajednice koju predstavljaju. Zbog toga, podsjeća on, Romi nigdje nisu u opoziciji, ali ni to, bez obzira na mogućnosti i obećanja, nije naročito doprinijelo boljem statusu Roma, piše Srpskainfo.