Besplatne knjige za prvačiće sa područja Općine Centar Sarajevo

1186
Općina Centar Sarajevo

Općina Centar će ove školske godine osigurati besplatne udžbenike za sve prvačiće koji se upišu u 11 osnovnih škola na njenom području, saopćeno je iz te općine.

“Imajući u vidu da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija, Općina Centar Sarajevo kao društveno odgovorna lokalna zajednica, predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, godinama redovno izdvaja iz svog budžeta značajna finansijska sredstva u ovu najvažniju oblast društvenog života iako ona još uvijek nije u općinskoj nadležnosti.

Osim redovnih izdvajanja za unapređenje nastavnog procesa i poboljšanje uslova rada i boravka u obrazovnim ustanovama, počev od predškolskog pa do visokog obrazovanja, za ovu školsku godinu će osigurati besplatne udžbenike za sve prvačiće koji se upišu u 11 osnovnih škola na njenom području.

Također će biti nastavljena dosadašnja praksa da početkom nove školske godine, uz želje za sretan početak školovanja, daruje svim prvačićima s njenog područja ruksake i školski pribor”, rečeno je u saopćenju.

U ovogodišnjem općinskom budžetu, planirano je 102.000 KM za nabavku udžbenika, ruksaka i školskog pribora za prvačiće. Svake godine na području općine Centar u osnovne škole se upiše oko 600 mališana. Ako ovaj broj nakon aprilskog i augustovskog roka bude i veći, Općina će osigurati  i dodatni novac za opremanje prvačića za početak školovanja.

Novac za nabavku udžbenika je proslijeđen školama koje će u zavisnosti od upisanog broja prvačića kupiti neophodne knjige.

(portal-udar.net)