Bez vladavine prava nema sigurnosti ni perspektive

1176
Foto: Fena

Međunarodna dvodnevna radionica u organizaciji Agencije lokalne demokracije (LDA) Mostar “Vladavina prava i temeljna prava-zašto su važna za mlade i kako mladi mogu doprinijeti praćenju reformi u ovim područjima” počela je u danas u Mostaru.

Maja Vejzović iz Agencije lokalne demokracije Mostar kazala je kako je ovo nastavak projekta koji je okupio mlade s cijelog Balkana.

Na tom projektu radili smo četiri godine i jako je bitan za sve ovo što čeka Bosnu i Hercegovinu, kao i ostale zemlje Balkana u procesu prema europskim integracijama – kazala je Vejzović.

Dodala je kako sve zemlje koje su na tom putu moraju proći određene procese.

S obzirom da nismo još počeli otvarati niti jedno od poglavlja, a poslali smo zahtjev za članstvo, mislimo da je BiH jedna od lošijih na tom putu. Jako nam je bitno mišljenje i stav mladih o europskim integracijama i što ustvari mladi žele te kako vide taj put, koliko je on za njih koristan, a koliko ne – kazala je Vejzović.

Glavna tajnica i suosnivačica beogradske fondacije Centar za demokraciju Nataša Vučković kazala je kako je radionica važna zato što će se s mladima iz cijelog područja Zapadnog Balkana razgovarati o načinima poboljšanja kvalitete života u njjihovim zemljama.

Razgovarat ćemo i o tome kako se može spriječiti ono od čega danas sve zemlje regije pate, a to je veliki odlazak mladih ljudi u Europu i sve zemlje svijeta u potrazi za boljom budućnošću – kazala je Vučković.

Istaknula je kako je uvjerenja da mladi prije svega žele dobar posao, uređeno društvo te sigurnost i perspektivu.

– Naše uvjerenje je da svega toga nema bez vladavine prava, bez temeljnih prava i bez dobrog pristupa politici, socijalno-ekonomskom razvoju koji će prije svega voditi računa o mladim generacijama – kazala je Vučković.

Navela je, također, kako danas nije jedino bitno pitanje hoće li naše države jednoga dana postati članice Europske unije ili ne.

Danas je zahtjev za vladavinom prava i za ljudskim pravima jednostavno uvjet za ekonomski razvoj i mislim da nedovoljno shvaćamo koliko je zapravo ekonomski razvoj povezan s time postoji li dobro pravno okruženje, postoje li dobri sudovi i slično. Kada govorimo o vladavini prava, moramo znati da govorimo o našem svakodnevnom životu i onim problemima s kojima smo suočeni u potrazi za jednakošću i za tim da imamo jednak tretman pred institucijama svake naše države – istaknula je Vučković.

Vanjska suradnica LDA Mostar Marija Popović kazala je kako će se kroz ovu radionicu pokušat doznati što mladi misle o vladavini prava te koje su njihove preporuke.

Sutra je njihov dan, pričat ćemo o mogućnostima za mlade u Europskoj uniji, ali i na Balkanu i pustit ćemo da se čuje njihov glas – kazala je Popović.

(FENA)