BH novinari: Dodik zaslužuje medijski bojkot zbog verbalnih napada na novinare

Naglašavaju kako ovo nije prvi put da Milorad Dodik pojedine medije, novinare i analitičare etiketira kao "izdajnike“, "plaćenike"  i „neprijateljske medije“, te vrijeđa i ponižava novinare i novinarke sa čijim se izvještavanjem i stavovima ne slaže

573

Udruženje/Udruga BH novinari najoštrije osuđuje optužbe predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika izrečene na račun Tanje Topić, novinarke i političke analitičarke iz Banje Luke.

Izjave Milorada Dodika da je Tanja Topić ‘dokazani kvisling’ i agent njemačkih obavještajnih struktura predstavljaju uvredljiv i mizogin politički i klevetnički pritisak, kao i direktno ugrožavanje sigurnosti i stavljanje mete na jednu od najuglednijih novinarki i analitičarki u Bosni i Hercegovini – navode “BH novinari” u saopćenju za javnost.

Istovremeno, ističu kako je “ovakva vrsta ugrožavanja slobode govora i djelovanja jedne osobe od jednog od najviših političkih dužnosnika u državi gotovo nezapamćena na ovdašnjoj političkoj i medijskoj sceni, te da zahtijeva promptnu reakciju i osudu svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija koje se bave zaštitom prava novinara i slobode medija”.

Naglašavaju kako ovo nije prvi put da Milorad Dodik pojedine medije, novinare i analitičare etiketira kao “izdajnike“, “plaćenike”  i „neprijateljske medije“, te vrijeđa i ponižava novinare i novinarke sa čijim se izvještavanjem i stavovima ne slaže.

Neutemeljene optužbe, javna poniženja, psovke i uvrede, istjerivanja sa pres-konferencija, uobičajeni su način komunikacije Milorada Dodika sa predstavnicima medija u BiH. Sramotno je i nedopustivo da predsjedavajući Predsjedništva države na ovakav način tretira novinare i medije, a da pri tome ne snosi bilo kakve posljedice za javno izrečene klevete – upozoravaju BH novinari.

Stoga će, kako navode, BH novinari kolegici i članici te asocijacije Tanji Topić pružiti punu podršku i pravnu pomoć te istrajati u tome da Dodik na sudu dokaže svoje navode, “a ukoliko to ne bude mogao, snosit će odgovornost zbog klevete u skladu sa zakonom”.

Upravni odbor BH novinara posebno skreće pažnju na činjenicu da su navedenu Dodikovu izjavu o Tanji Topić prenijeli i brojni mediji u BiH, bez da su se uopće potrudili da kontaktiraju Topić i od nje zatraže komentar kako bi barem na taj način ispoštovali minumum profesionalnog integriteta u slučaju kada je meta brutalnog verbalnog napada njihova kolegica i sagovornica, koju gotovo svakodnevno kontaktiraju u vezi sa raznim političkim temama i aktuelnostima.

U saopćenju se potcrtava kako je solidarnost unutar medijske zajednice u ovakvim situacijama imperativ koji se ne smije nikada staviti u drugi plan, te da svaki drugačiji način postupanja otvara prostor za nove političke pritiske na slobodan rad medija i novinara/ki, istraživačko novinarstvo i kritičke analize postupaka i odluka predstavnika vlasti.

Izjave Milorada Dodika o Tanji Topić i njenoj porodici, kao i svi njegovi raniji verbalni napadi na novinare, zaslužuju, u najmanju ruku, privremeni bojkot medijskog izvještavanja o Dodikovim aktivnostima – navodi se u saopćenju i dodaje kako će BH novinari o ovom slučaju izvijestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije i diplomatska predstavništva u Bosni i Hercegovini.

(FENA)