BH novinari – Novinare i medijske radnike uvrstiti u prioritete za vakcinaciju

Prema informacijama kojima, kako navode, raspolažu, Vlada Federacije BiH dala je instrukciju svim kantonima da donesu odluke o prioritetnim grupama  za vakcinaciju s preporukama da se, nakon medicinskih i zdravstvenih radnika, starijih i hroničnih bolesnika, u prioritetne grupe uvrste policajci, prosvjetni radnici i pripadnici drugih profesija pogođenih Covid-19 pandemijom

560

Udruženje BH novinari, zajedno sa predstavnicima medija s područja Kantona Sarajevo, zahtijeva od Vlade Kantona Sarajevo da novinare i medijske radnike uvrste na listu prioriteta za vakcinaciju protiv virusa COVID-19.

Tim postupkom biste spriječili diskriminaciju novinara i medijskih radnika u Kantonu Sarajevo u odnosu na novinare u drugim dijelovima BiH, koji su se već vakcinisali radi sigurnijeg obavljanja svakodnevnih novinarskih zadataka – naglašeno je.

Prema informacijama kojima, kako navode, raspolažu, Vlada Federacije BiH dala je instrukciju svim kantonima da donesu odluke o prioritetnim grupama  za vakcinaciju s preporukama da se, nakon medicinskih i zdravstvenih radnika, starijih i hroničnih bolesnika, u prioritetne grupe uvrste policajci, prosvjetni radnici i pripadnici drugih profesija pogođenih Covid-19 pandemijom.

Većina kantona u Federaciji BiH već je usvojila odgovarajuće odluke, uvrstila novinare i medijske radnike među „druge profesije pogođene Covid-19“. Na osnovu takvih odluka, jučer je vakcinisan određeni broj novinara i medijskih radnika iz ZDK i BPK. Uskoro bi trebalo da počne vakcinacija i u drugim kantonima, u skladu s mogućnostima odnosno brojem vakcina kojima raspolažu pojedini kantoni. Novinari i medijski radnici također su ranije uvršteni na liste prioriteta u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu – naglašeno je.

U pismu premijeru Edinu Forti, resornom i drugim ministrima u Vladi KS, Udruženje BH novinari naglašava da je ‘nažalost, Kanton Sarajevo, uz Tuzlanski kanton, ostao praktično jedino područje u BiH gdje takva odluka još nije donesena’.

Podsjećamo vas da je, od početka pandemije do danas, stotine kolegica i kolega širom BiH tokom obavljanja radnih zadataka zaraženo virusom korona, a mnogi su preminuli od posljedica zaraze – naglašeno je.

BH novinari napominju da, s obzirom na ograničen broj vakcina koje su trenutno dostupne građanima Kantona Sarajevo, ne očekuju da medijski djelatnici budu u istom rangu sa zdravstvenim radnicima, hroničnim bolesnicima ili osobama starijim od 65 godina za koje kažu da svakako trebaju imati nulti prioritet pri vakcinisanju.

Međutim, novinari, snimatelji, fotoreporteri i drugi članovi medijskih timova su, zbog prirode posla koji obavljaju i svakodnevnih kontakata sa velikim brojem ljudi, u mnogo većoj mjeri izloženi potencijalnoj zarazi u odnosu na osobe koje imaju mogućnost raditi od kuće ili isključivo u kancelariji. Stoga, smatramo da su ovo jedini utemeljeni razlozi za stavljanje novinara i svih drugih medijskih djelatnika na prioritetnu listu u rangu sa policajcima, vatrogascima, prosvjetnim radnicima i uposlenicima drugih javnih institucija koji također dolaze u kontakt sa velikim brojem osoba i to na način kako je to već riješeno u drugim kantonima u Federaciji. Iskreno se nadamo da ćete pozitivno odgovoriti na naš zahtjev i omogućiti da u što skorije vrijeme barem dio naših kolegica i kolega dobije vakcine – naglašavaju.

(FENA)