BH novinari potpisali Memorandum s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH

805
Foto: Ilustracija

Udruženje BH novinari i organizacija Medicus Mundi Mediterania potpisali su s Agencijom za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Memorandum o saradnji u oblasti prevencije rodno zasnovanog nasilja i unapređenja ravnopravnosti spolova u Kantonu Sarajevo.

Memorandum je potpisan u okviru projekta “Izgradnja pravednijeg, ravnopravnijeg i integrisanog društva koje ženama u Sarajevu garantuje lični integritet i pravo na život bez nasilja na osnovu spola”, kojeg implementira Udruženje BH novinari u saradnji s organizacijom Medicus Mundi Mediterania iz Barselone.

Među glavnim ciljevima projekta su iskorjenjivanje rodno zasnovanog nasilja kao jedan od ciljeva političkog i društvenog djelovanja u Kantonu Sarajevo, unaprjeđenje medijskog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju kroz organizovane edukacije za novinare, izrada analize o servisima koje nude institucije KS u slučajevima zaštite od rodno zasnovanog nasilja te kreiranje i sprovođenje medijske kampanje s ciljem senzibiliziranja građana Kantona Sarajevo o tim temama.

Tokom implementacije projekta, koji će trajati do februara 2021. godine, planirana je i javna kampanja zagovaranja povećanja budžeta institucija KS za žrtve rodno zasnovanog nasilja, održavanje edukativnih radionica u srednjim školama i sprovođenje nagradnog konkursa za učenike o toj temi, kao i prikazivanje dokumentarnog filma “Žena” na festivalima, s posebnim fokusom na Sarajevo Film Festival.

Jedna od ključnih aktivnosti BH novinara i Medicus Mundi Mediterania je zajednička saradnja s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, odnosno Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, kao jednom od najznačajnijih institucija koja se bavi praćenjem primjene Zakona o ravnopravnosti spolova BiH i provođenjem strategija u cilju unapređenja ravnopravnosti spolova i smanjenja rodno zasnovanog nasilja, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

(FENA)