BH novinari: Protest Kantonalnom odboru A-SDA zbog napada na novinara RTV Zenica

786

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Kantonalnom odboru stranke A-SDA Zenica zbog fizičkog napada na Sinana Gluhića, novinara JP RTV Zenica.   

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, u petak ujutro u centru Zenice član stanke A-SDA Sulejman Spahić je fizički nasrnuo na novinara Sinana Gluhića, kojom prilikom mu je nanio lakše povrede. Napadu na kolegu Gluhića prethodile su višednevne verbalne prijetnje i uvrede članova najužeg rukovodstva ove stranke putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebooka, saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari.

UO BH novinara najoštrije osuđuje verbalno nasilje i ugrožavanje sigurnosti Sinana Gluhića, te zahtijeva od MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) hitnu istragu napada, kao i poduzimanje zakonskih radnji koje će osigurati kažnjavanje napadača Sulejmana Spahića i drugih  osoba koje stoje iza ovog brutalnog čina. Nedopustivo je da se političke stranke, u ovom slučaju A-SDA ZDK, obračunavaju sa novinarima upotrebom sile ili online nasiljem, zloupotrebljavajući političku moć i kršeći temeljne principe slobode medija i sigurnosti novinara – navodi se u saopćenju.

Smatraju da je posebno zabrinjavajuća činjenica da se novinari JP RTV Zenica i drugih medija duži vremenski perid suočavaju s političkim pritscima i prijetnjama visokih dužnosnika političkih partija iz gradske i kantonalne vlasti, “koje ne biraju sredstva kako bi medije stavili pod političku kontrolu, a novinare uvukli u obračune suprotstavljenih političkih opcija”.

Zbog toga UO BH novinara još jednom upozorava političke lidere iz Zenice kako su u demokratskim društvima neprihvatljiva ograničavanja medijskih sloboda i kršenja prava novinara, zaštićenih svim međunarodnim i domaćim zakonima i propisima, uključujući i Ustav BiH – dodaje se.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima će izvijestiti Evropsku federaciju novinara (EFJ), kao i druge mjerodavne međunarodne organizacije za zaštitu i sigurnost novinara o prijetnjama i fizičkom napadu na Sinana Gluhića, novinara RTV Zenica, ističe se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari i Linije za pomoć novinarima.

(FENA)