BH Novinari traže istragu prijetnji upućenih novinarima portala Žurnal

BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju to ozbiljnom prijetnjom za sigurnost i život novinara Žurnala, prije svih Avde Avdića, autora serije članaka nakon kojih su uslijedile prijetnje

775

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo, državnoj sigurnosnoj agenciji SIPA i nadležnom tužiteljstvu za provođenje hitne i efikasne istrage o prijetnjama upućenim novinarima portala Žurnal, a nakon serije tekstova o mogućim kriminalnim radnjama povezanim s pranjem novca i narko dilerima.

Navode da se u video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin s mjestom boravka u Holandiji, uz vulgarne psovke i pominjanje djece novinara, decidno prijeti novinaru kako će ga “pretraživati po kanalima”.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju to ozbiljnom prijetnjom za sigurnost i život novinara Žurnala, prije svih Avde Avdića, autora serije članaka nakon kojih su uslijedile prijetnje, ali i svih drugih u redakciji ovog medija koji se bave istraživanjem tema povezanim s kriminalom.

Ističu da su prijetnje i ugrožavanje sigurnosti novinara kriminalni čin, posebno brutalan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, te ne smiju biti sredstvo obračuna s medijima i iskazivanja nezadovoljstva načinom na koji novinari pišu o određenim osobama ili temama.

Zbog toga odlučno zahtjevaju od nadležnih policijskih organa i tužiteljstva u BiH poduzimanje zakonskih ovlasti i mjera zašite sigurnosti novinara, kao i da putem međunarodne pravne pomoći zatraže saradnju s policijom iz Holandije, kako bi bila sankcionisana osoba koja je poslala prijeteću video poruku.

BH novinari  i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti međunarodne  organizacije za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara o navedenim prijetnjama i ujedno zatražiti njihovu reakciju i poduzimanje potrebnih mjera internacionalizacije cijelog slučaja, saopćeno je iz Udruge/udruženja BH novinari.

(FENA)