Biciklističkom vožnjom u Kaknju obilježen Evropski dan bez automobila

1355
(Foto: portal-udar.net)

I ove godine u Kaknju je obilježen Evropski dan bez automobila. U manifestaciji pod nazivom “Danas vozim biciklo“, učestvovao je veliki broj građana i na taj način promovisali zdrav život. U sklopu manifestacije organizovana je rekreativna biciklistička vožnja od Autobuske stanice Kakanj do Zgošće sa povratkom na početnu tačku.

„Današnja manifastacija pod nazivom „Danas vozim biciklo“ podrazumijeva rekrativnu biciklističku vožnju. Kao što je poznato od 16. do 22. septembra obilježava se Evropska sedmica mobilnosti i mi smo odlučili ispred Centra da obilježimo ovaj dan 22. septembra. Imali smo već jednu aktivnost odnosno radionice sa najmlađima, biciklistička vožnja nam je druga aktivnost na relaciji od Autobuske stanice do Zgošće i vračanje nazad do Autobuske stanice”, rekla je Emina Hadžić ispred Centra za sigurnost u saobraćaju i mobilnost.

Organizatori ove aktivnosti su  Centar za sigurnost u saobraćaju i mobilnost u saradnji sa EU info centrom Sarajevo, Općinom Kakanj, Javnom ustanovom Kulturno sportski-centar Kakanj i biciklističkim klubom EXTREME.

„Javna ustanova već dugi niz godina obilježava ovaj dan i promoviše zdrav način života. Već dvije godine obilježavamo ovaj dan biciklističkom turom. Glavni cilj je promocija zdravog života, čistog zraka pogotovo u našem gradu. S obzirom da iz godinu u godinu se povećava broj biciklista efekat se postiže. Početkom ove godine Kulturno-sportski centar je nabavio 5 komada bicikala, te smo ponudili mogućnost iznajmljivanja lokalnom stanovništvu po minimalnim cijenama” rekao je Aldin Šljivo, direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj.

„Svake godine učestvujem u obilježavanju Evropskog dana bez automobila, te na taj način želim ukazati na važnost zdravog života i mogućnost korištenja prijevoznih sredstava bez zagađenja životne okoline“, rekao je Amir Karahodžić, jedan od učesnika biciklističke vožnje.

Evropska sedmica mobilnosti obilježava se svake godine, u cilju podsticanja evropskih gradova da uvedu i promovišu održive mjere transporta i privuku građane da isprobaju alternative upotrebi automobila.