BiH danas obilježava 77. godišnjicu državnosti

678

Smrt fašizmu! Sloboda narodu! Ovo su riječi kojima je prije 77 godina počelo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu i na kojem su udareni moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, jedinstvene i nedjeljive države u kojoj svi narodi moraju uživati ista prava.

Dvadeset peti novembar, obilježava se kao Dan Državnosti Bosne i Hercegovine.

Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBIHA-a u Mrkonjic Gradu  usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a.

Bosna i Hercegovina je 25. novembra 1943., obnovila svoju državnost koju je izgubila 1463. godine kada je Bosna pala pod vladavinu Osmanskog Carstva.

Nakon nekoliko dana, pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na  prvom zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu (29.11.1943.)

Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Na veliku žalost, rat, ali ne onaj oružani, u BiH se vodi i danas, s ciljem da se upravo ovaj dan diskredituje i pokaže beznačajnim. Bez obzira na sve pokušaje, Bosna i Hercegovina i dalje živi.

Redakcija portala Udar svim Bosancima i Hercegovcima želi sretan Dan državnosti!

Smrt fašizmu!

(portal-udar.net)