Bijeljina: 44 romske porodice aplicirale za 24 stana

1703

Javni poziv za izbor korisnika stanova u drugoj zgradi, koja se gradi u okviru Projekta „Stambeno zbrinjavanje Roma 2018-2019. u Gradu Bijeljina“ zatvoren je 13. marta. U planu je da bude izgrađeno tri zgrade sa po osam stanova, a na Javni poziv za stambeno zbrinjavanje u prvoj zgradi prijavila se 41 porodica.

Kako saznajemo iz Gradske uprave Bijeljina, porodice koje nisu izabrane za korisnike stanova u prvoj zgradi su po automatizmu svrstane u spisak potencijalnih korisnika stanova po drugom Javnom pozivu, a na ovaj poziv su se javile i tri nove porodice, tako da su, do sada, ukupno 44 romske porodice predale prijavu za stambeno zbrinjavanje u okviru ovog projekta.

Izgradnja osam, od planirana 24 stana, gradi se u naselju Tombak.

Vrijednost Projekta je 484.400 konvertibilnih maraka, od čega je 243.600 KM donirao Karitas, 100.000 KM Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a Grad Bijeljina će obezbijediti 140.800 KM, odnosno zemljište, građevinsku dozvolu i priključak na infrastrukturu, kao i 40.000 KM za sufinansiranje izgradnje stanova. Takođe, Komisija za sprovođenje projekta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH ustanovila da je u ovom projektu za Bijeljinu ostalo još 59.434,16 KM koje se mogu utrošiti. Na osnovu toga Gradonačelnik Grada Bijeljina je formirao Komisiju za odabir korisnika pomoći i Javni poziv za rekonstrukciju i/ili sanaciju stambenih jedinica na području Grada Bijeljina, koji će biti raspisan u toku naredne sedmice.

U posljednjih nekoliko godina u Bijeljini je izgrađeno i renovirano više od 50 romskih kuća. Budući da većina ove populacije živi na ivici egzistencije obezbijeđena im je dodatna pomoć.